Duminică, 24 februarie, vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. Cetățenii moldoveni din Canada care doresc să-și exercite dreptul de vot la acest scrutin electoral o vor putea face doar la Ottawa, la Ambasada Republicii Moldova.

La precedentele două alegeri parlamentare, în 2010 și 2014, în afara secției de votare de la ambasadă, cetățenii moldoveni din Montreal și împrejurimi au putut vota la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, unde, cu acordul autorităților canadiene, Ambasada Republicii Moldova, în colaborare cu Comunitatea Moldovenilor din Quebec, a asigurat desfășurarea în bună ordine a votului. La fel s-a întâmplat și în cazul referendumului din 2010 și a celor două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2016.

Anul acesta, Guvernul Republicii Moldova a solicitat autorităților canadiene autorizarea privind deschiderea a trei secții de votare, dintre care două – la Montreal și Toronto – în afara sediului Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa. Guvernul Canadei nu a dat însă curs acestei solicitări, nepermițând deschiderea secțiilor de votare din afara misiunii diplomatice.

Explicația acestei decizii ține de politica guvernului canadian, adoptată în 2008, cu privire la sistemele electorale ce prevăd votarea pe circumscripții uninominale și desfășurarea campaniei electorale a candidaților pe aceste circumscripții. Astfel, Canada interzice oricărui stat străin includerea Canadei în circumscripții electorale extrateritoriale și deschiderea secțiilor de votare, în care voturile exprimate ar conduce la alegerea unui sau mai multor candidați care ar reprezenta persoane stabilite temporar sau permanent în Canada într-un Legislativ străin.

Într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în Canada se precizează și faptul că aprobarea în cazul scrutinelor precedente a unei secții de votare în afara misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Ottawa s-a aplicat, potrivit autorităților canadiene, „doar în cazul scrutinului respectiv și nu poate fi calificată drept excepție generală pentru viitoarele alegeri”.

În acest context, amintim faptul că până la aceste alegeri Republica Moldova a funcționat cu un sistem proporțional, pe listă de partid, cu o singură circumscripție. Actualul scrutin va avea loc în baza sistemului electoral mixt, aprobat în 2017 de către Partidul Socialiştilor (PS – prorus), Partidul Democrat (PD – de guvernare) şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM), contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Astfel, jumătate dintre deputați (50) vor fi aleși pe liste de partid, iar altă jumătate (51) pe circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale deputații se aleg în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. Canada și SUA reprezintă circumscripția nr. 51.

Reamintim și faptul că își pot exercita dreptul de vot doar persoanele peste 18 ani, posesoare a unui pașaport (RM) valid. Adresa Ambasadei Republicii Moldova: 275 Slater Street, etajul 8, Ottawa, K1P 5H9.