Expoziția anuală a grupului de pictori și sculptori Le Levant va avea loc la Musée des maîtres et artisans du Québec între 20 iunie și 21 iulie 2019. Le Levant, al cărui moto este: „O punte de legătură între Orient și Occident”, a fost înființat acum 33 de ani, regrupând inițial artiști de cultură și tradiție orientală. La acest nucleu s-au alăturat în timp și alți artiști locali de culturi diferite, reflectând astfel marea comunitate montrealeză. La ora actuală, grupul este format din circa 30 de pictori și sculptori.

Intitulată Tisser vos rêves, expoziția este una multidisciplinară, care reunește artiști de diverse tendințe și care se structurează în jurul a două teme centrale: oniricul și speranța.

Printre artiștii participanți se numără și Anca Ciupitu, pictoriță de origine română – singura din acest grup – care expune alături de Le Levant de câțiva ani deja. Ea va prezenta două lucrări, ambele uleiuri pe pânză: Invasion agréée (30”x40”) și Le printemps (36”x48”).

„Natura, prin substanța ei fluidică, ne apare precum un vis uriaș, acela al devenirii noastre”, spune Anca Ciupitu referitor la tematica acestei expoziții. „Anotimpurile se țes unul după altul, integrându-ne pe fiecare în această mare tapiserie cosmică, unde fiecare element este conectat cu întregul. Artistul, pe calea inspirației, este chemat să puncteze nodurile de frumusețe și armonie în această mare rețea de fire de lumină. El are puterea de a deschide inimile și a convoca sufletele la reunire”, a completat artista.

Anca Ciupitu expune adesea alături de nume de excepție ale picturii canadiene și quebecheze prin intermediului Galeriei Exib’Art, în a cărei impresionantă colecție se regăsesc lucrări de Marc-Aurèle Fortin, Marcelle Feron, Bruno Côté etc. Artista face parte și din colectivul de artiști vizuali montrealezi intitulat Groupe M și este membră în Association des Artistes de St-Laurent. În luna aprilie a.c., lucrarea sa La vieille grange (ulei pe pânză, 12”x12”) a primit mențiunea specială La grande distinction la cea de-a 34-a ediție a Concursului internațional de arte vizuale Son et Lumière al CAPSQ (Cercle des artistes peintres et sculpteurs du Québec).

Musée des maîtres et artisans du Québec este situat la 615 avenue Sainte-Croix, Saint-Laurent, H4L 3X6 (metrou Du Collège). Clădirea muzeului este o fostă biserică unde sunt expuse în mod curent obiecte de tradiție și cultură canadiană. Vernisajul expoziției Tisser vos rêves este programat pentru sâmbătă, 22 iunie, orele 14:00.