Ora Poveștilor cu Aliona Munteanu, pe Facebook și YouTube

Aliona Munteanu, actriță, marionetistă și profesoară de teatru și dans, spune povești copiilor de 10 ani deja, mai întâi în cadrul spectacolelor sale de marionete și apoi (din 2011) la Ora poveștilor în limba română de la Bibliothèque et Archives nationales du Québec. Acum însă, când astfel de evenimente nu sunt posibile, Ora poveștilor s-a mutat pe Facebook și pe YouTube.

Aliona Munteanu. FOTO: Anatolie Ciobanu.

Aliona spune copiilor povești inedite, creații proprii, în fiecare vineri la ora 20:00 în direct pe Facebook și câteodată sâmbăta sau duminica la ora 13:00. Poveștile sunt disponibile și pe YouTube@Aliona Munteanu, iar pentru cei care vor să le citească, textul poate fi găsit pe pagina Facebook Povestea de seară – Ora Poveștilor.

Ora poveștilor este în limba română pentru a-i ajuta pe micuții născuți în Canada (și în alte țări) să stăpânească mai bine limba părinților și a bunicilor lor și a comunica mai bine cu aceștia.

Catalina Mirica, spectacole live pe Facebook

Nu putem merge la concerte, însă concertele pot veni la noi! Catalina Mirica oferă o serie de spectacole în direct pe Facebook. Un rendez-vous muzical sâmbăta de la ora 19:00, pe oricare din paginile Facebook ale artistei – Catalina Musique, Catalina Mirica, Catalina Complet, sau cea a restaurantului Roman.

Catalina Mirica. FOTO: Denis Lizotte.

Catalina este cunoscută pentru interpretările sale deosebite ale unor piese renumite din repertoriul unor mari cântăreți precum Édith Piaf, Charles Aznavour, Jacques Brel sau Dalida. În aceste concerte difuzate pe Facebook artista interpretează și multe melodii originale, alături de Richard Abel și Caroline Jomphe.

Reamintim că spectacolele Catalinei Mirica au fost amânate pentru 30 octombrie la Place des Arts și 24 noiembrie la Teatrul Petit Champlain de la Quebec. Spectacolul de la Centrul Leonardo Da Vinci, care ar fi trebuit să aibă loc în 14 martie, a fost și el amânat la o dată ce va fi comunicată ulterior.

RO.QUE, United by the RAINBOW

Rămânem în domeniul muzicii pentru a vă semnala piesa United by the RAINBOW a formației RO.QUE, un proiect muzical pop-rock născut în Quebec, dar cu rădăcini românești. RO.QUE este compusă din Bogdy Hole (foto) – voce, Ovidiu Puscaș – baterie și Dei Sapiencia – chitară bas.

United by the RAINBOW este al doilea single lansat de RO.QUE anul acesta (după Rising and Get Wise) și este o piesă „de carantină”, cu un mesaj de speranță. Compozitor și producător: Pierre Grimm; versuri & video: Patrizia Palazzo. Puteți asculta această piesă, precum și celelalte înregistrări marca RO.QUE, pe canalul YouTube al formației.

Izolir Band Project      

Un alt proiect muzical de care trebuie neapărat să știți este Izolir Band Project, care face muzică la distanță, în vreme de pandemie. Muzicieni din două țări, din SUA și Canada, s-au reunit pentru un cover de excepție al piesei Sweet Home Chicago. Din Canada, doi montrealezi: Bogdy Hole – voce, RO.QUE și Călin Rotar – chitară, Rock n Violin. De Rock n Violin poate că ați auzit deja, căci acum doi ani, Călin Rotar și Codruț Carvațchi, membrii Rock n Violin, au lansat propria lor interpretare a Horei Mărțișorului compusă de Grigoraș Dinicu.

Li s-au alăturat din Detroit Mircea Vișan – chitară, de la Radio RO USA, iar din Chicago Dan Păduraru – voce, Adrian Nechiti – chitară, Dan Rizo – tobe, toți trei de la Vox Maris Band, precum și Decebal Sorin Griza – bass, Cenaclul Retro și Hana Fujisaki – pian, Hana Fujisaki Art/Music.

La scurt timp după lansarea acestui cover, Izolir Band Project a revenit cu un altul, după piesa lui Tracy Chapman Give Me One Reason. Imposibil să nu găsiți extraordinară vocea lui Shaunte Gorrell (Chicago) care s-a alăturat proiectului pentru această piesă! O fantastică reunire de talente din mai multe țări și continente – iată artiștii muzicieni care au participat la Give Me One Reason: Mircea Vișan – chitară, Detroit (SUA), DetRO Media, Alex Despotidis – chitară, Atena (Grecia), Lunar Cycle, Adrian Nechiti – chitară, Chicago (SUA), Vox Maris Band, Călin Rotar – chitară, Montreal (Canada), Rock ‘n’ Violin, Bogdy Hole – voce, Montreal (Canada) – RO.QUE, Shaunte Gorrell – voce, Chicago (SUA), Hana Fujisaki – pian, keyboard, Chicago (SUA), Sorin Griza – bass, Chicago (SUA), Cenaclul Retro, Dan Rizo – tobe, Chicago (SUA), Vox Maris Band, Lucian Pop – tamburină, Chicago (SUA), Vox Maris Band.

Liuba Sârbu, lansare de carte pe Facebook

Liuba Sârbu, cunoscută în comunitatea română pentru evenimentele culturale pe care le organizează și pentru cele trei volume de poezii (în limba română) deja publicate la Montreal, a lansat un nou volum de versuri, Biochimii paralele. Lansarea a fost una neobișnuită, dar foarte potrivită vremurilor: ea s-a petrecut virtual, pe Facebook, în data de 12 aprilie, și a reunit români din toate colțurile lumii.

Liuba Sârbu.

„M-a delectat din plin lectura e-cărții Biochimii paralele și oportunitatea rară de a savura o porție proaspătă de vers liber, numit și alb, bine și foarte atent lucrat, încărcat de emoții evidente, la fel precum mi-au încântat privirea ilustrațiile fantastice ale lui Vasile Botnaru – frumoasă și armonioasă asociere.” – Liliana Ganga, doctorand filolog, Spania.

Cartea este disponibilă gratuit pe site-ul www.bestseller.md.

Eva Halus, Mirages et réalité

Vă semnalăm că volumul de poezii al colaboratoarei noastre Eva Halus, Mirages et réalité (2018), scris împreună cu poetul și filozoful David Brême, este disponibil în format electronic, la un cost modic, pe site-uri precum Amazon, Barnes & Noble, LesLibraires.ca.  

CITIȚI ȘI:

Arta în vremea pandemiei: Unde și ce expun câteva din artistele de origine română din Montreal