SpaceX a lansat sâmbătă în spaţiu doi astronauţi ai NASA, într-o misiune crucială ce reprezintă primul zbor cu echipaj uman de pe pământ american din ultimii aproape 10 ani, precum şi primul zbor încredinţat unei companii private, informează AFP, citată de Agerpres.

Lansarea a avut loc la ora locală 15:22 (19:22 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Inițial, ea a fost prevăzută pentru miercuri, 27 mai, însă a fost anulată cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor rachetei Flacon 9 din cauza timpului nefavorabil. Fereastra de lansare a acestei misiuni istorice a fost apoi stabilită pentru după-amiaza zilei de 30 mai ținând cont de amplasarea pe orbită a Stației Spațiale Internaţionale (ISS), destinația acestei misiuni, relativ la locul de unde s-a făcut lansarea – Centrul Spaţial Kennedy.

Capsula Crew Dragon a fost lansată cu o rachetă Falcon 9, ambele tehnologii aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX. Astronauții Doug Hurley şi Bob Behnken se află astfel într-o călătorie de 19 ore până la andocarea la ISS, aflată pe orbită la aproximativ 400 km altitudine.

Misiunea va dura cel puțin o lună și cel mult patru, durata sa exactă depinzând de o serie de factori, cel mai important fiind modul în care se va comporta capsula Crew Dragon cu cei doi astronauţi la bord.

În 2014 NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargo Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse. Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.

Robert L. Behnken şi Douglas G. Hurley, cei doi astronauţi americani care se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională la bordul capsulei SpaceX, sunt foşti piloţi din armata americană, recrutaţi de NASA în aceeaşi perioadă şi căsătoriţi cu femei care au zburat la rândul lor în spaţiu.

Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, titularul unui doctorat în inginerie mecanică la California Institute of Technology, s-a înrolat în timpul studiilor şi a absolvit legendara şcoală de piloţi de teste din aviaţia americană Edwards Air Force Base din California. Ajuns la gradul de colonel, el a zburat la bordul a 25 de aparate diferite, pilotând inclusiv un avion de vânătoare F-22.

Doug Hurley, 53 de ani, este şi el tot colonel, dar ca aviator în corpul Marinei americane, fiind pilot specializat pe avioane F-18. Are o diplomă în inginerie civilă de la Universitatea Tulane din Louisiana și s-a alăturat astronauţilor NASA în 2000, fiind coleg de promoţie cu Behnken.

Între 2008 şi 2011, fiecare a zburat în spaţiu de două ori, separat, la bordul unor navete spaţiale – precedentul mijloc de transport spaţial american. În 2015, NASA le-a trasat următoarea misiune: primul zbor demonstrativ cu echipaj uman al capsulei Crew Dragon, construită de tânăra companie privată californiană SpaceX, programat iniţial în 2017.

SpaceX şi NASA au scris astăzi o pagină în istoria cuceririlor spaţiale prin reluarea lansărilor de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spaţiale, perioadă în care lansările spre ISS au fost asigurate de Rusia prin binomul rachetă-capsulă Soyuz.

CITIȚI ȘI:

A fost descoperită cea mai apropiată gaură neagră de Pământ