Cu o rată a șomajului (în decembrie 2017) la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani și o economie în plin avânt, tendințe ce se vor menține și în 2018, Canada se bucură de o perioadă prosperă și stabilă. Pentru cei care își caută un loc de muncă vremurile sunt bune: oferta este mare, în diverse domenii. Câteva joburi sunt însă foarte căutate în acest moment, iar Randstad, o companie gigant de resurse umane, le-a trecut în revistă.

MUNCITOR (GENERAL LABOURER/MANOEUVRE GÉNÉRAL)
Aceasta este cea mai căutată meserie în Canada la ora actuală. Muncitor poate să însemne multe, de la lucru în sectorul manufacturier, la logistică, de la munca la bandă într-o fabrică, la cea într-un depozit, deplasând marfă. Este genul de muncă pe contract, pentru care marile companii fac apel la diverse agenții de plasament. Salariul este în general orar și se poate situa între 15.90$ și 18.39$ (salariul minim variază între 10.85$/oră în Nova Scotia și 15.00$/oră în Alberta – începând de la 1 octombrie a.c.; în Quebec este de 11.25$/oră). Competențele variază și ele, dar de obicei aceasta aceste genul de muncă în care experiența valorează mai mult decât educația.

Acesta este însă tipul de job cel mai vulnerabil în fața automatizării. În Canada tendința înlocuirii muncitorilor cu roboți nu afectează deocamdată aceste locuri de muncă, însă pe viitor muncitorii specializați (sudori, mașiniști etc.) vor fi cei pe care se va pune cel mai mult preț.

REPREZENTANT DE VÂNZĂRI (SALES REPRESENTATIVE/REPRÉRENTANT DES VENTES)
Deloc surprinzător, aceasta este a doua cea mai căutată meserie. Cele mai multe businessuri vând ceva, fie produse, fie servicii, iar în contextul unei economii care merge bine, toate aceste companii au nevoie de oameni care să le ajute să facă cât mai multe vânzări. Posturile de aceste gen sunt în general la timp plin și sunt răsplătite cu salarii bune: între 52,000$ și 62,000$ pe an, pentru nivelul de intrare.

CONTABIL (ACCOUNTANT/COMPTABLE)
Fiecare companie are nevoie de cineva care să gestioneze finanțele, să se ocupe de taxe etc. Mai mult decât atât, industria financiară canadiană este în bună formă iar oferta pentru astfel de locuri de muncă provine în mare parte din acest sector, în special pentru posturi de nivel mediu, al căror salariu poate ajunge undeva între 63,000$ și 75,000$ anual.

MANAGER DE PROIECT ÎN INGINERIE (ENGINEERING PROJECT MANAGER/INGÉNIEUR CHEF DE PROJET)
Cu guvernul federal care pompează bani în proiecte de infrastructură și sectorul imobiliar încă fierbinte în mai multe piețe din interiorul țării, acest tip de job – pentru care este nevoie atât de competențe în crearea unui obiect concret, cât și în gestionarea unei echipe de lucrători – este la mare căutare. Salariul poate urca între 74,000$ și 92,000$ pe an.

ANALIST DE AFACERI (BUSINESS ANALYST/ANALYSTE D’AFFAIRES)
Cu tehnologia care progresează constant, analiștii de afaceri, în special cei cu o pregătire în domeniul tehnologic, sunt la mare preț la ora actuală. Ei sunt cei care asigură cea mai eficientă utilizare a echipamentelor unei companii și de aceea sunt și bine plătiți: anual, remunerația lor poate ajunge între 73,000$ și 87,000$.

REPREZENTANT SERVICII CLIENȚI (CUSTOMER SERVICE REPREZENTATIVE/REPRÉSENTANT SERVICE A LA CLIENTÈLE)
Din nou, cum cele mai multe businessuri vând ceva – produse sau servicii – acestea au clienți, fie persoane fizice, fie alte companii, și deci și nevoia de oameni pentru ca relațiile cu aceste clienți să fie armonioase. Nu este nevoie de o diplomă universitară pentru acest tip de job și în general experiența într-un call center este suficientă, însă persoanele familiare cu programul de gestionare a relațiilor cu clienții (customer relationship management software) au un net avantaj pe piața muncii. Salariul poate varia între 37,000$ și 43,000$ pe an.

MANAGER DE PROIECT ÎN IT (IT PROJECT MANAGER/CHARGÉ DE PROJET EN INFORMATIQUE)
Informaticienii care au și abilități în a lucra cu oamenii sunt cei căutați pentru astfel de posturi, ce necesită gestionarea mai multor echipe – dezvoltatori, analiști și tehnicieni – în cadrul unor proiecte complexe de IT. Este un job de nivel superior pentru cei care lucrează în tehnologie, iar salariile sunt pe măsură: de la 92,000$ la 114,000$.

MANAGER DE CONT (ACCOUNT MANAGER/GESTIONNAIRE DE COMPTE)
Un post de conducere în vânzări, cu un salariu între 75,000$ și 92,000$, care pe lângă experiență necesită și o diplomă (în vreme ce ca reprezentant de vânzări doar experiența este suficientă).

INGINER DE SOFTWARE (SOFTWARE ENGINEER/INGÉNIEUR EN LOGICIEL)
În ziua de azi, software-urile sunt peste tot: de la computere și telefoane inteligente, la mașini și electrocasnice. Practic, toate sectoarele, de la cel bancar la cel public trecând evident prin cel al tehnologiei, au nevoie de software-uri. Nu e deci surprinzător că cei care le dezvoltă sunt foarte căutați pe piața muncii. Pentru un astfel de post o diplomă obținută într-un domeniu tehnic este necesară. Salariile se situează între 83,000$ și 99,000$ pentru poziții la nivel mediu.

ȘOFER PE STIVUITOR (FORKLIFT OPERATOR/OPÉRATEUR DE CHARIOT ÉLÉVATEUR)
Canadienii sunt în trend: din ce în ce mai mulți își fac cumpărăturile online, lucru ce a determinat multe companii să-și stocheze marfa în depozite uriașe, de unde comenzile sunt expediate. Stivuitoarele sunt de bază în asemenea depozite pentru a deplasa mărfurile, motiv pentru care este nevoie și de persoane care să le conducă. Salariul este pe oră și variază între 16.59$ și 19.42$. Ca și în cazul muncitorilor nespecializați, șoferii pe stivuitoare sunt vulnerabili în fața automatizării. Dar, deși mulți anticipau împuținarea până la eliminare a acestor joburi, ele continuă să existe, ba chiar să nu dea semne că vor dispărea prea curând. O posibilă explicație ar fi legată de costurile foarte mari asociate substituirii computerelor în locul oamenilor – pentru introducerea stivuitoarelor care se conduc singure este nevoie de reconfigurarea culoarelor unui depozit, de exemplu.