Produs de Cristian Mungiu (Mobra Films), lungmetrajul Lemonade semnat de Ioana Uricaru este deja considerat unul din cele mai ambițioase filme ale cinematografiei românești. Premiera sa mondială va avea loc pe 19 februarie, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, în secțiunea competitivă „Panorama”.

Lemonade este primul lungmetraj al regizoarei Ioana Uricaru, o coproducție România/Canada/Germania/Suedia. Producătorul majoritar este renumitul cineast Cristian Mungiu, cel care în 2007 a obținut la Cannes Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Lemonade este totodată și prima colaborare cinematografică româno-canadiană din ultimii aproape 28 de ani, de la realizarea filmului Campioana/La Championne (1990), regizat de Elisabeta Bostan și produs de Rock Demers, care a colaborat și la scenariu.

Filmul Ioanei Uricaru a fost turnat la Montreal, timp de 33 de zile, în vara lui 2017. Majoritatea actorilor și tehnicienilor sunt quebechezi. Post-producția de sunet a fost realizată în Germania iar efectele vizuale în Suedia.

Bugetul filmului a fost de aproximativ 2 milioane de euro, după cum a declarat Mungiu pentru Film New Europe. Producția s-a bucurat de sprijinul Centrului Național al  Cinematografiei, de la care a primit aproximativ 654,000 de euro (2,955 milioane de lei, cea mai mare sumă acordată pentru un prim lungmetraj românesc), precum și de cel al Téléfilm Canada, SODEC – Crédits d’impôts,  Société de Développement des Entreprises Culturelles, CAVCO și Mitteldeutsche Medienförderung.

Lemonade reprezintă un portret interesant al societăţii americane pe care Ioana Uricaru, trăitoare de mulţi ani în SUA, îl desenează în linii dure. Scenariul, semnat de regizoare în colaborare cu Tatiana Ionașcu, spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care s-a stabilit de curând în Statele Unite împreună cu Dragoș, fiul ei de nouă ani, după ce se căsătorește cu Daniel, un american angajat în construcţii. Filmul narează mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul unei singure zile şi în urma cărora descoperă că „visul american” rămâne un ideal greu de atins pentru cei care nu-şi permit să plătească preţul (Sursa sinopsis: Agerpres).

În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici, care a jucat şi în Bacalaureat (2016) al lui Mungiu. Din distribuție mai fac parte actorii români Milan Hurduc (Dragoș) şi Ruxandra Maniu (Aniko) și canadienii Dylan Scott Smith (Daniel) și Steve Bacic (Moji).

Pelicula a fost selectată în secțiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin (ce se va desfășura în perioada 15-25 februarie), unde va fi prezentată în premieră mondială. Secţiunea Panorama cuprinde 47 de filme din 40 de ţări, dintre care 37 vor fi vizionate în premieră mondială. Menționăm că Lemonade este al treilea film românesc selectat în cadrul acestei ediții a Festivalului de Film de la Berlin, alături de lungmetrajele Nu mă atinge-mă (Touch Me Not), regizat de Adina Pintilie, în competiţia oficială, şi Fotbal Infinit, regizat de Corneliu Porumboiu, în secțiunea Forum.

Lemonade va fi pe ecrane în Canada în toamna acestui an.

Ioana Uricariu

Despre Ioana Uricaru
Regizoare și scenaristă, Ioana Uricaru a studiat mai întâi biologia la Universitatea București, absolvind programul de master în biochimie. În 2001 se stabilește în SUA, la Los Angeles, unde studiază la School of Cinematic Arts de la University of Southern California. De la această universitate a obținut un master în producție de film și televiziune și un doctorat în studii critice. În prezent predă film și cultură media ca asistent universitar la Middlebury College (Vermont, SUA).

Lucrările sale academice despre cinematografia românească au fost publicate în reviste precum The Velvet Light Trap, Film Quarterly sau The Blackwell Companion to Eastern European Cinemas.

Ioana Uricaru a regizat unul din segmentele ce compun filmul Amintiri din Epoca de Aur (2009), produs de Cristian Mungiu: Legenda activistului în inspecție.

O altă colaborare a Ioanei Uricaru cu Cristian Mungiu și casa sa de producție Mobra Films este și scurtmetrajul Stopover (2010), a cărui premieră a avut loc în selecţia oficială a Festivalului de Film Sundance 2011.

Ea a mai regizat și National Treasure (documentar, 2007, coregizor Wang Ying), The Sun and The Moon (scurtmetraj, 2007), Variations to a Portrait – Norman Manea (2011) şi The Witness (scurtmetraj, 2012).