Anunțând retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Donald Trump a declarat că guvernul său contribuie cu 500 de milioane de dolari la bugetul acesteia. O anumită parte a presei a raportat, de asemenea, că Statele Unite furnizează un sfert din bugetul OMS. Aceste două cifre sunt incorecte, notează Agence Science-Presse.
Decizia luată de Trump înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni de la data anunțului (20 ianuarie 2025) şi că vor opri toate contribuţiile financiare la activitatea sa. Acesstă retragere nu este însă neașteptată. Trump a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat, acuzând OMS că a ajutat eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile Covidului.
În 2021, Joe Biden a stopat ieșirea SUA din această organizație, care este responsabilă cu coordonarea răspunsului internațional la urgențele de sănătate.
Din ce este alcătuit bugetul OMS?
Bugetul OMS provine din două surse:
• contribuțiile „fixate” ale statelor membre;
• contribuțiile „voluntare”, care pot veni din partea unor organizații filantropice, a altor organizații interguvernamentale, a sectorului privat, precum și a statelor membre dacă doresc să adauge la contribuția fixată o sumă pentru un anumit program.
Prima categorie, contribuțiile „fixate”, se calculează în baza unui procent din produsul intern brut (PIB) al fiecărei țări, deci în funcție de populație și venitul mediu al acesteia. Cotizațiile sunt așadar calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin. Procentul este decis la fiecare doi ani la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
În baza acestui calcul, dacă Statele Unite își îndeplinesc obligațiile pentru perioada 2024-2025, vor plăti 22% din contribuțiile fixate ale statelor. China se află după SUA, cu 15%.
Este foarte posibil ca de aici să provină afirmația eronată că SUA furnizează „un sfert din bugetul” OMS: de fapt, oferă puțin mai puțin de un sfert din „contribuțiile fixate”, ceea ce reprezintă 264 de milioane de dolari, nu 500 de milioane. Pentru perioada 2022-2023, suma s-a ridicat la 218 milioane.
Care este contribuția Statelor Unite la bugetul total?
Bugetul total al OMS pentru perioada 2024-2025 este de 6,8 miliarde (comparativ cu 6,7 miliarde în 2022-2023). Categoria de „contribuții fixate” din partea statelor reprezintă mai puțin de 20% din bugetul OMS. Restul provine din a doua categorie, ca de exemplu de la diverși filantropi, dintre care cel mai des citat este Bill Gates.
Există și contribuții voluntare din partea țărilor membre, care variază de la an la an, în funcție de urgențele momentului (SIDA, Ebola, COVID etc.). După cum denumirea o indică, acestea sunt voluntare, lucru ce înseamnă că o țară își poate sista contribuțiile voluntare rămânând în continuare membră a OMS.
În 2022-2023, contribuția voluntară a Statelor Unite a fost de 1,02 miliarde de dolari, din care 42% au fost pentru Africa. Dacă adunăm contribuția fixată și cea voluntară, Statele Unite au furnizat 18% din bugetul OMS în această perioadă. Pentru 2024-2025 însă, potrivit unui raport recent al NPR (National Public Radio), contribuția voluntară prevăzută ar fi de 442 de mi-lioane. Aceasta ar ridica contribuția totală a Statelor Unite la aproximativ 700 de mi-lioane sau 10% din bugetul total al organizației.
De ce partea donațiilor este atât de importantă?
Chestiunea donațiilor apare adesea în dezbaterile privind finanțarea OMS. În trecut, contribuțiile stabilite pentru fiecare stat membru aigurau o parte mult mai mare din buget. Îngrijorările vizavi de donațiile de la particulari sau organizații private se manifestă în raport cu faptul că acestea ar putea veni la pachet cu constrângeri ca banii să fie direcționați către un anumit program sau o anumită regiune a lumii. Fundația Bill & Melinda Gates, de exemplu, a donat 830 de milioane de dolari în 2022-2023, sumă ce îi conferă statutul de cel mai mare donator neguvernamental. Fundația este implicată în special în lupta împotriva bolilor infecțioase și a mortalității infantile. În jargonul OMS, acestea sunt „contribuții voluntare desemnate” și reprezintă mai mult de 80% din contribuțiile voluntare.
Aceasta înseamnă că statele au mai puțină putere decât înainte de a influența prioritățile de sănătate publică ale OMS. Dar, în același timp, țările bogate sunt cele care, de-a lungul anilor, au ales să își reducă contribuțiile fixe. „OMS are un buget anual care este mai mic decât cel al unui singur spital universitar major din Statele Unite și un sfert din bugetul Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC)”, a deplâns Lawrence Gostin, director al unei agenții din cadrul OMS, profesor la Universitatea Georgetown din Washington și unul dintre cei mai vocali critici ai retragerii anunțate a Statelor Unite.