Rujeola (pojarul) este o boală foarte contagioasă provocată de un virus. Aceasta afectează în principal copiii, dar și femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Cum se transmite rujeola ?
Rujeola se transmite ușor prin picături de salivă atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Virusul se poate răspândi și prin atingerea suprafețelor contaminate, urmată de atingerea gurii, nasului sau ochilor.
O femeie însărcinată infectată poate transmite virusul bebelușului ei înainte de a-l naște. Acest virus este foarte contagios: o persoană infectată îl poate transmite la alte 18 persoane din anturajul său.
Care sunt simptomele?
Principalele simptome ale rujeolei sunt febra mare (peste 38 ºC), tusea uscată, nasul care curge, ochii roșii și lăcrimoși și o mare oboseală.
Două semne caracteristice ale rujeolei sunt petele roșii care apar mai întâi pe față, apoi se răspândesc pe restul corpului, și mici puncte albe în interiorul gurii.
Pentru o femeie însărcinată, contractarea rujeolei poate duce la complicații grave atât pentru ea, cât și pentru făt.
Cine este la risc de complicații?
Anumite categorii de persoane sunt mai expuse riscului de complicații grave legate de rujeolă: copiii nevaccinați cu vârsta sub 5 ani, persoanele cu sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate.
Cum se poate preveni?
Cea mai bună prevenție împotriva rujeolei este vaccinarea. Acest vaccin este de obicei administrat copiilor încă din primul lor an de viață, împreună cu vaccinurile împotriva oreionului și a rubeolei. Adulții nevaccinați se pot deasemenea vaccina.
Este important ca persoana infectată să fie izolată pentru a preveni răspândirea virusului Este de asemenea important ca această persoană să bea suficientă apă.
Menținerea unei bune igiene, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor din casă (mese, contoare de bucătărie etc.) și evitarea împărțirii obiectelor ajută la prevenirea transmiterii.
Menținerea unei bune igiene, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor din casă (mese, contoare de bucătărie etc.) și evitarea împărțirii obiectelor ajută la prevenirea transmiterii.
Această capsulă informativă a fost publicată grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.