În urmă cu câtva timp, Călin Ordean, bine cunoscut în lumea fotbalului montrealez cu accent românesc, și-a lansat propriul proiect de antrenorat privat. La prima vedere, acest demers pare o utopie dar ideea este genială, mai ales în condițiile în care, în Canada, fotbalul este pe o pantă ascendentă din toate punctele de vedere. Acest lucru se poate remarca cel mai bine în serile de  vară – practic chiar și atunci când plouă, terenurile de fotbal din Montreal și suburbii sunt ocupate de copii de vârste diferite, care joacă fotbal de recreație, de competiție sau de excelență. Gândindu-mă că poate printre cititorii noștri se află și părinți ai căror copii își doresc să facă parte din echipe de elită sau pur și simplu își doresc să se amelioreze, l-am rugat pe Călin să ne împărtășească din experiența sa profesională și să ne vorbească despre proiectul său.

Matei Maxim: Care este parcursul tău ca fotbalist?
Călin Ordean: Îndrumat de tatăl meu, am început fotbalul la vârsta de 6 ani, la Corvinul Hunedoara. La acest club m-am format ca jucător de fotbal, iar la vârsta de 18 ani am fost cooptat la echipa de seniori. În cei 10 ani de carieră ca jucător profesionist, am acumulat peste 350 de meciuri în ligile a 2-a și a 3-a din România.

MM: Care sunt cele mai frumoase momente pe care le-ai avut ca fotbalist?
CO: La grupele de copii ne-am calificat la turneele finale pe țară la categoriile de vârstă cadet, junior III, junior II și junior I. Ca jucător profesionist, îmi aduc aminte cu plăcere de momentul în care am promovat cu Corvinul Hunedoara din liga a 3-a în liga a 2-a.

MM: De ce antrenor de fotbal?
CO: Sunt pasionat de fotbal și îmi doresc să transmit noilor generații din cunoștințele mele tehnico-tactice și din experiența mea de fost jucător profesionist.

MM: Care sunt studiile necesare pentru a deveni antrenor?
CO: În România m-am format ca profesor în educație fizică și sport în cadrul Facultății de științe a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În Canada dețin Licența B, care implică cunoașterea componentelor teoretice și practice ale fotbalului, axate pe un cadru eficient, bazat pe performanță. Această licență îmi dă dreptul să antrenez la nivel provincial echipe de nivel AAA.

MM: Ce ne poți spune despre experiența și parcursul tău ca antrenor? 
CO: Din 2012 fac parte din echipa tehnică a clubului de fotbal din NDG. Lucrez atât cu adulți cât și cu copii de diferite vârste. În 2016 am participat la turneul internațional Mundialito din Portugalia, cu grupa de copii M U12 de la École Sportive Mundialito Canada. La acest turneu am reușit să obținem calificarea în grupa A valorică, acolo unde echipele de cadeți ale lui Real Madrid, Barcelona, Juventus etc. se regăsesc an de an.

MM: Cui se adresează proiectul tău, ce program propui și care sunt obiectivele tale?
CO: Proiectul meu se adresează tuturor celor care își doresc ca în materie de fotbal să aprofundeze principiile de bază ale mișcării – agilitate, echilibru, sprint, rezistență, salt, rotație etc., tehnica – controlului balonului, driblingul, șuturile la poartă, lansările în adâncime, execuția cornerelor, a penalty-urilor etc., și tactica de joc – înțelegerea tacticii de joc, cooperarea în echipă, inteligența în joc și luarea deciziilor.

De asemenea, pentru jucătorii ce aspiră la un nivel mai înalt, programul meu propune următoarele:
■ Mișcare fizică – disciplina încălzirii și recuperarea post meci, anduranță, forță, nutriție, prevenția accidentărilor etc.
■ Tehnică – inițiere în tehnica avansată în funcție de postul ocupat în teren.
■ Tactică de joc – dezvoltarea jocului pe departamente (apărare, mijloc, atac), scheme de joc complexe din faze fixe și din faze dinamice, înțelegerea tacticii de joc fără minge și luarea deciziilor rapide în situații complexe.
■ Psihologie – fixarea obiectivelor, prepararea mentală de dinaintea competițiilor, gestionarea din punct de vedere mental a înfrângerilor și victoriilor.

Călin Ordean, repere biografice
Călin Ordean deține o diplomă universitară în Educație fizică și sport de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și este posesorul unei Licențe B, ce îi permite să antreneze în Quebec echipe de fotbal de nivel AAA.
Ca jucător profesionist are o experiență de peste zece ani (Corvinul Hunedoara), iar ca antrenor are o experiență, acumulată în Canada, de mai bine de opt ani. Info suplimentare despre sesiunile de antrenament oferite de Călin Ordean:  aa.soccer.qc@gmail.com | 438-239-9770.

CITIȚI ȘI:

Traseul unui antrenor de fotbal în Quebec