În prezent, Federația de fotbal din Quebec împarte antrenorii în trei mari categorii:

Educator de fotbal – profil comunitar
Educatorul de fotbal de profil comunitar trebuie să fie afiliat la un club din Asociația Regională de Fotbal. El poate fi implicat în fotbalul recreațional sau competitiv. În urma cursurilor efectuate, acesta poate să se situeze la:
■ Nivelul 1 (copii între 4 și 6 ani) – Educatorul oferă copiilor posibilitatea de a dobândi abilități motrice de bază, într-un mediu agreabil și pozitiv.
■ Nivelul 2 (copii între 6 și 10 ani) – Educatorul oferă copiilor posibilitatea să învețe bazele jocului de fotbal și să stăpânească bazele mișcării în fotbal (agilitate, echilibru, coordonare și viteză), într-un mediu bazat pe cooperare și plăcerea de a se juca cu mingea.
■ Nivelul 3 (copii între 8 și 12 ani) – Educatorul învață copiii să se antreneze, axându-se pe dezvoltarea principiilor de joc și perfecționarea abilităților, într-un mediu agreabil și stimulant.
■ Nivelul 7 (între 13 ani+ și adulți) – La acest nivel, educatorul antrenează jucătorii care nu sunt interesați de performanță și care, în funcție de nivelul lor, joacă de plăcere și pentru a-și menține forma fizică.

La profilul educatorului de fotbal comunitar se regăsesc, de cele mai multe ori, părinții care, în urma cursurilor efectuate, dau o mână de ajutor cluburilor.

Educator/antrenor de fotbal – profil dezvoltare
La această etapă, educatorul/antrenor identifică jucătorii talentați ce sunt promovați la nivelul de elită (AAA), și lucrează, în cadrul antrenamentelor, la creșterea anduranței și a abilităților fizice, tehnice și mentale. Educatorul antrenor cere jucătorilor înțelegerea tacticii de joc, precum și respectarea regulilor.

Pentru a activa ca antrenor/educator la nivel de dezvoltare este nevoie de Licența C și de cel puțin trei evaluări efectuate de reprezentanții Federației de soccer din Quebec.

Educator/antrenor de fotbal – profil performanță
La această etapă, educatorul/antrenor acompaniază jucătorii la antrenamente și meciuri de fotbal. Limitele abilităților psihologice, fizice și tehnico-tactice ale jucătorilor sunt atent studiate și corectate, pentru a asigura victoria în competițiile de înaltă calitate, precum și promovarea jucătorilor spre echipele provinciale, naționale sau profesioniste.

Pentru a fi antrenor/educator de performanță este nevoie de Licența B (B1 sau B2) pentru meciurile provinciale sau de Licența A pentru meciurile naționale. Cursurile, evaluările și examenul pentru Licența A nu pot efectuate dacă în prealabil antrenorul nu deține Licența B.

Licența C și cursul de Educator de fotbal provincial sunt obligatorii pentru antrenorii de fotbal de Licența B ce antrenează competiții de fotbal interregionale U13 AA – U14 AA sau competițiile provinciale AAA și PLSQ (liga de fotbal semiprofesionistă din Quebec).

CITIȚI ȘI:

De vorbă cu Călin Ordean, antrenor de fotbal în Quebec