Statistique Canada: Creșterea șomajului înregistrată în ultimele luni „se datorează în principal concedierilor temporare”. Marea majoritate a noilor șomeri se așteaptă să revină la locul de muncă anterior în termen de șase luni.

Rata șomajului în Canada a atins 13,7% în mai, potrivit celui mai recent raport privind populația activă dat publicității de Statistique Canada. Acest nivel nu a fost niciodată atins din 1976 încoace, an în care au început să fie publicate astfel de date.

În februarie, înainte ca pandemia de COVID-19 să atingă Canada, rata șomajului se situa la doar 5,6%. Aceasta a urcat la 7,8% în martie și apoi la 13% în aprilie, corespunzând cu pierderea a trei milioane de locuri de muncă în intervalul acestor două luni.

Deși cifra din mai reprezintă un record, rata șomajului pare să se fi stabilizat. În mai, economia canadiană a creat 289.600 locuri de muncă, pe măsură ce mai multe companii au putut să-și reia activitățile datorită relaxării măsurilor de sănătate publică puse în aplicare pentru a combate pandemia. Vasta majoritate a locurilor de muncă generate luna trecută s-au produs în Quebec.

Economiștii se așteptau la o pierdere medie de 500.000 de locuri de muncă în luna mai și o rată a șomajului de 15,0%, potrivit companiei Refinitiv, un mare furnizor de date financiare la nivel mondial.

Progrese semnificative în Quebec

Rata șomajului a scăzut cu 3,3% în Quebec luna trecută, situându-se la 13,7%. Cu un procentaj de 17% în aprilie, Quebecul a fost cea mai afectată provincie.  

Raportul Statistique Canada arată că din aprilie până în mai, ocuparea forței de muncă în Quebec a crescut cu 6,5%, echivalentul a 231.000 de locuri de muncă generate de economia quebecheză. În ansamblul provinciilor, creșterea observată în Quebec este cea mai semnificativă, reprezentând o recuperare de aproximativ 30% din totalul pierderilor de locuri de muncă înregistrat în martie și aprilie.

Acest lucru se explică parțial prin faptul că guvernul Legault a autorizat o reluare treptată a activităților economice înainte de săptămâna de referință a raportului întocmit de Statistique Canada privind forța de muncă, desfășurată între 10 și 16 mai.

CITIȚI ȘI:

Banca Canadei: Economia canadiană pare să fi evitat cel mai pesimist scenariu