Banca Canadei a anunţat astăzi menținerea dobânzii de referinţă la 0,25%, un nivel minim istoric.

Deși pandemia COVID-19 a dus la pierderi istorice în termeni de productivitate și locuri de muncă, Banca Canadei precizează că economia țării pare să fi evitat cel mai pesimist scenariu prezentat în raportul său asupra politicii monetare, dat publicității în luna aprilie.

Banca a indicat că în primul trimestru al anului în curs produsul intern brut (PIB) a fost cu 2,1% mai scăzut decât cel din trimestru patru al anului trecut. Pentru cel de-al doilea trimestru din 2020, previziunile Băncii Canadei vorbesc de un recul de 10% până la 20%, datorită numeroaselor companii încă închise și a investițiilor semnificativ mai scăzute în sectorul energetic.

Banca afișează însă o doză de optimism bazat pe o rată scăzută a dobânzii și pe „măsuri bugetare ferme și specifice” care reduc efectele negative ale întreruperii de activități economice din cauza pandemiei.

„Cu toate că previziunile pentru cea de-a doua jumătate a anului 2020 și chiar mai încolo rămân în continuare incerte, ne așteptăm ca economia Canadei să înceapă să crească în cel de-al treilea trimestru”, a precizat Banca în comunicatul său.

Următorul anunț privind dobânda de referință este prevăzut pentru data de 15 iulie 2020.

CITIȚI ȘI:

Politică federală: Liberalii au un avans de șase procente în fața conservatorilor în intențiile de vot