Revenim cu informaţii despre evoluția măsurilor pentru limitarea călătoriilor și a celor de precauţie impuse de guvernul canadian în contextul pandemiei.

Așa cum am menționat în articole precedente, foarte multe persoane nu pot veni în Canada chiar dacă au o viză de vizitator validă sau dacă au autorizația electronică de călătorie (eTA – Electronic Travel Authorization).

Restricțiile variază în funcție de locul de plecare al călătorului, însă indiferent de unde ar veni, o persoană care prezintă simptome de COVID-19 nu este autorizată să intre în Canada.

Toți cei care ajung aici trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Măsura a fost decisă printr-un decret de urgență în virtutea Legii carantinării, iar nerespectarea ei reprezintă o infracțiune.

Astfel, cei care sosesc în Canada sunt verificați dacă se conformează exigențelor carantinei, fiind obligați să răspundă la apelurile de la numerele 1-855-906-5585 sau 613-221-3100.

Călătorii sosiți în Canada pe cale aeriană sau terestră trebuie să furnizeze informații de bază despre ei (coordonate) pentru a putea fi trasați cu ajutorul aplicației mobile ArriveCan, a unui formular accesibil online sau unui formular tradițional, pe hârtie. Ei trebuie, de asemenea, să răspundă întrebărilor unui agent al serviciilor de frontieră sau ale unui „agent de carantină” pentru evaluarea simptomelor. 

Aceste măsuri sunt în vigoare la ora actuală și vor rămâne până la noi ordine.         

În urma publicării articolului COVID-19: Detalii despre restricțiile de călătorie spre Canada și excepțiile prevăzute am primit câteva întrebări privind perioada de autoizolare în cazul în care părinții sosesc în vizită. Aceștia pot veni în virtutea gradului de rudenie, nu invocând furnizarea de servicii esențiale.

Instrucțiunile oficiale explică exigențele carantinei:
● Călătorul trebuie să se izoleze timp de 14 zile într-un loc unde nu va fi în contact cu persoane vulnerabile (adulți de 65 de ani și plus sau persoane cu probleme de sănătate).
● Persoana nou sosită în Canada trebuie să confirme că are cum să se izoleze într-un loc adecvat, unde poate avea acces la hrană și medicamente.
● Această persoană trebuie să poarte o mască pe timpul deplasării către locul unde va locui pe timpul carantinei.
● Cei care nu au unde să se poată izola, vor fi îndrumați către locurile special amenajate de Santé Canada în acest sens.

Părinții nu pot fi considerați în carantină dacă locuiesc cu restul familiei, căci așa ar trebui ca și familia să se izoleze pentru 14 zile. Părinții trebuie deci să petreacă cele două săptămâni de carantină separați de restul familiei, la o altă adresă.

Același regulament specifică:
● Persoanele în carantină nu pot merge la școală, la muncă sau în locuri publice.
● Ele își vor supraveghea starea de sănătate pentru a detecta eventuale simptomele de COVID-19.
● Vor avea grijă ca altcineva să se ocupe de aprovizionare (hrană, medicamente).
● Nu vor primi vizite.
● Dacă vor să iasă să ia aer, trebuie să fie într-un loc izolat (curtea din spatele casei, balcon).
● Vor menține o distanță de doi metri între ei și alte persoane.

Deoarece situația e foarte serioasă, nerespectarea acestor instrucțiuni este considerată infracțiune și poate duce la 6 luni de închisoare sau la 750,000$ amendă.  

Cererile de viză de rezident temporar și eTA

Datorită contextului actual dificil, cererile de viză de rezident temporar (TRVs) se pot face numai online. Date fiind restricțiile privind călătoriile cetăţenilor străini către Canada, numai cererile persoanelor care se încadrează în criteriile de excepţie la aceste restricții și care demonstrează că vor călători pentru un motiv non-discreționar, vor fi tratate. Această hotărâre se aplică atât la noile cereri cât și la cele deja depuse.

Persoanele care au depus o cerere de viză pot comunica cu Immigration, Réfugiés et Citoyenneté Canada cu ajutorul formularului Web, disponibil pe site-ul ministerului, pentru a indica motivele călătoriei și considerentele pentru care cer o excepție la restricțiile în vigoare, precum și pentru a transmite documentele necesare pentru a explica specificul situației.

De asemenea, cei ce au nevoie de autorizația de călătorie electronică (eTA) pot face acest demers online. Dacă cererea necesită intervenția unui agent – deci un studiu mai atent, ea nu va putea fi procesată, procedura fiind suspendată până la noi ordine. Acest tip ce cerere va fi tratat numai dacă aplicantul corespunde criteriilor de scutire de la restricțiile de voiaj și dacă va explica situația și va trimite documentele necesare cu ajutorul formularului Web al IRCC.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Detalii despre restricțiile de călătorie spre Canada și excepțiile prevăzute
Informații utile pentru cei care călătoresc din Canada în România și invers – Actualizare
Situații în care se poate solicita derogarea de la obligația de izolare la sosirea în România