Vă propunem câteva informații generale care sperăm să fie utile celor ce se gândesc să purceadă la drum către țara învăluită în parfumul pădurilor.

Canada este formată din zece provincii și trei teritorii: Alberta, Columbia Britanică, Insula Prințului Edouard, Manitoba, New Brunswick, Noua Scoție, Ontario, Quebec, Saskatchewan, Terre-Neuve-și-Labrador, Teritoriile de Nord-Vest, Nunavut și Yukon.

În pregătirea unui proiect de imigrare trebuie luată în considerare învățarea, din timp, a cel puțin uneia dintre limbile oficiale ale Canadei: franceza sau engleză. Pe măsură ce dosarul de imigrație este pregătit, candidații își pot aprofunda cunoștințele de limbă, astfel încât să poată trece testele obținând rezultate cel puțin medii. Bilingvismul poate ajuta mult în succesul cererii de imigrație, căci există programe care favorizează acest tip de candidați. Ca să nu mai vorbim că angajatorii apreciază, la rândul lor, o persoană capabilă să se exprime în cele două limbi oficiale!

Așa cum am amintit în mai multe ocazii, în afară de programele federale există și cele provinciale, căci fiecare provincie a negociat cu Ottawa programe de imigrație specifice. De aici și importanța ca înainte de a lua hotărâri importante să fie făcut un studiu pentru a cunoaşte geografia, clima, domeniile economice caracteristice acestor provincii, și a avea o imagine cât mai clară despre societatea canadiană și oportunitățile profesionale existente în diferite regiuni.

Pentru persoanele care vin dintr-un mediu urban dens populat, stabilirea în Canada poate însemna adaptarea la o localitate rurală, unde vecinii sunt la 10 minute depărtare dacă nu și mai bine. Instalarea într-o metropolă sau într-un mic orășel este deci un factor psihologic de considerat. Indiferent de caz, calitatea vieții este aceeași, însă în comunitățile mici comunicarea și legăturile dintre oameni sunt mai puternice, în timp ce în orașele mari nu îți cunoști prea bine vecinii, dar există mai multe ocazii profesionale.

În general, întrebările de bază la care trebuie găsite răspunsuri sunt: unde este localitatea, care este costul vieţii, care este climatul local, dacă sistemul de transport în comun este dezvoltat, dacă unitățile de învățământ sunt numeroase etc.

După ce își formează o imagine generală despre Canada și se orientează spre una sau două provincii preferate, un candidat trebuie să se familiarizeze cu exigențele programelor de imigrație la nivel federal și provincial.

La nivel provincial avem ceea ce se cheamă Provincial Nominee Program/ Programme des candidats des provinces. Un candidat acceptat va primi o desemnare provincială cu care va putea continua demersurile pentru obținerea rezidenței permanente.

Provinciile canadiene sunt foarte active în actualizarea programelor de imigrație, căci nevoia de mână de lucru calificată este esențială pentru supraviețuirea economiilor locale. Din acest motiv, schimbările sunt frecvente și numeroase. Cunoașterea lor este foarte importantă, căci mereu se pot ivi oportunități neașteptate. De aceea este util să consultați un profesionist acreditat în domeniul imigrației, care este în posesia informațiilor de ultimă oră, știe să navigheze hățișul legilor, regulilor și politicilor în materie de imigrație și are experiența întocmirii a numeroase dosare de succes.

New Brunswick, de exemplu, una dintre provinciile fondatoare ale dominionului canadian, situată pe malul Atlanticului, era foarte activă înainte de pandemie și făcea campanii de recrutare în toate colțurile pământului. Acum s-a adaptat la noile condiții și organizează foarte multe activităţi virtuale, precum târguri de locuri de muncă și misiuni de recrutare. În programele de imigrație ale acestei provincii cunoașterea limbii franceze nu este obligatorie, dar este un avantaj.

Pe pagina www.bienvenuenb.ca – Immigration and Settlement in New Brunswick, Canada – Upcoming International Recruitment Events se pot găsi informaţii despre datele următoarelor evenimente, modalitatea de desfăşurare și domeniile specifice în care vor fi făcute oferte de muncă.

Pe aceeași pagină, la rubrica Destination Canada (care este un forum despre mobilitate ce se adresează persoanelor francofone sau bilingve) sunt informații despre posibilitățile de a trăi și lucra în Canada în orice provincie cu excepția Quebecului. Aceste resurse trebuie consultate des. Participarea se face pe bază de înscriere și primirea unei invitații iar locurile sunt limitate.

O altă resursă interesantă este și platforma IT Job Connector, care anunță activități de recrutare pentru specialişti IT. Deşi Quebecul est bine poziționat în privința posibilităților de muncă în IT sau inteligență artificială, iată că și NB oferă posturi în acest domeniu, ca gestionar de cont, inginer programator, tehnician de rețea, programator și interactive media developer etc.

În ceea ce privește geografia, populația și istoria New Brunswick-ului un site bun de consultat este tourismnewbrunswick.ca.

CITIȚI ȘI:

Imigrație în Canada: O scurtă incursiune istorică