Joi, 28 noiembrie, Veronica Balaj și Eva Halus vor lansa împreună cel de-al IV-lea volum de „Convorbiri cu personalități românești din Montreal”. Cu acest volum, 14 noi interviuri cu personalități de origine română din Montreal se vor adăuga celor 43 deja publicate în edițiile anterioare.

Cincisprezece persoane au fost intervievate pentru acest volum. Ele se bucură de aprecieri în domenii precum literatură, artă dramatică și film, arte vizuale, sport sau angajament comunitar. Numitorul lor comun este dat de excelența pe care au dovedit-o în meseriile și pasiunile lor și de contribuția la bunul renume al comunității noastre în peisajul multicultural montrealez și quebechez.

CITIȚI ȘI: Lansare de carte: Convorbiri cu personalități românești din Montreal, volumul III

Pentru prima oară, printre personalitățile incluse se numără și cineva care nu este de origine română: profesorul Jacques Bouchard, membru de onoare al comunității noastre, cel care a petrecut peste 50 de ani la catedră în slujba studiilor neo-elenice. Neobosit cercetător al operei lui Nicolae Mavrocordat, profesorul Bouchard are și o relație specială cu istoria și cultura română, unul din subiectele sale de predilecție fiind legat de relațiile culturale greco-române din secolul al XVIII-lea. El este cel care a introdus conceptul Iluminismului timpuriu la români, pentru a caracteriza perioada începuturilor culturii române moderne. În 2009, Jacques Bouchard a devenit membru de onoare al Institutului de studii sud-est europene al Academiei Române, titlu acordat „în semn de recunoaștere a importanței sale științifice privind istoria elenismului, rolul acestuia în modelarea lumii sud-est europene şi, cu deosebire, influența elenismului asupra societăţii şi culturii românești din epoca fanariotă”.

Iată lista, în ordine alfabetică, a celor care alcătuiesc acest al patrulea volum al „Convorbirilor cu personalităţi românești din Montreal”: Adrian Ardelean, realizatorul emisiunii de radio Ora românească, Jacques Bouchard, profesor și istoric, Mona Ciciovan, artistă plastică, Iulian Ciobanu, sportiv paralimpic și campion mondial la boccia, Carmen Doreal, poetă și pictoriță, George Filip (1939-2024), poet, Corina Diana Haiduc, președinta Asociației Culturale Române, Eva Halus, pictoriță și poetă, Cristina Gorgoș Ioviță, regizoare și profesoară de teatru, Virginia Mateiaș, scriitoare, jurnalistă și editoare, Catalina Pop, actriță, Dorin Stoica, filozof, André Seleanu, critic de artă, Oana Șuteu Khintirian, realizatoare de film, Vasile Trif, artist vizual, poet și preot paroh.

Eva Halus, un nume cunoscut în comunitatea noastră, este pictoriță și poetă, autoare a mai multor volume de poezie, dintre care amintim „Fragmente” (2012), „Of Me and You” (2014) „Muza des-compusă” (2015), „Pour tous les voyages” (2017), „Mirages et réalité” (2018). Ea a semnat și trei cărți pentru copii, una dintre acestea, „Voyage”, primind în 2021 Premiul Jacques Prévert, acordat de către Societatea Poeților Francezi. Ca pictoriță, Eva Halus se definește ca o artistă Zen, întotdeauna în ritm cu natura. Ea este membră în comitetul director al Asociației Culturale Române și, din 2009, colaborează la ziarul Accent Montreal.

Veronica Balaj este jurnalistă culturală, poetă și prozatoare cu o operă bogată, ce include cărțile „Parisul fără mine” (1991), „Cafeneaua anticarului” (1999), „Baltazara” (2001), „Carnavalul damelor” (2005), „Scut iluzoriu” (2010), „Orașul alb” (2014), „Tentația cuvântului” (2018). Pentru scrierile sale, Veronica Balaj a fost recompensată cu mai multe premii literare, dintre care menționăm Premiul de Excelență al Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul „Baltazara”. Timp de mai multe decenii ea a fost prezentatoare de emisiuni culturale la Radio Timișoara și la Tele Europa Nova, tot din Timișoara.

Autoarele mulțumesc scriitorului Ovidiu Constantin Cornilă, care semnează prefața, și tehnoredactorului Nicolae Toma,  redactor tehnic la Editura Castrum de Tymes din Timișoara.

În cadrul lansării din 28 noiembrie Alexandru Dospinescu, membru al Asociației Scriitorilor de limbă română din Quebec (ASLRQ), va citi câteva poezii din noul său volum, intitulat „Soroc Poetic”, care a fost lansat la Laval în luna octombrie a.c.

Evenimentul va avea loc la sala 602 a Centrului Comunitar 6767 Côte-des-Neiges, începând de la ora 17:30.

CITIȚI ȘI:

Salonul de carte de la Montreal, ediția 47. Prezențe românești