Montreal își ia foarte în serios statutul său internațional de oraș al festivalurilor. Vara, străzile și scenele metropolei devin gazdele unor spectacole unice. Teatru, dans, muzică, circ, comedie și cinema  – Montrealul oferă de toate! Nu e deci de mirare că în sezonul estival se suprapun o mulțime de evenimente pentru a satisface toate gusturile. Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre acestea, potrivit Ghidului festivalurilor de vară de la Montreal propus de Tourisme Montréal.

Zoofest & OFF JFL  (13-29 iulie 2023)

Fratele mai mic și mai ireverențios al festivalului Juste pour rire, Zoofest & OFF JFL oferă peste 125 de spectacole, de la stand-up la burlesc. O ocazie perfectă pentru a-i descoperi pe cei care vor fi cap de afiș al lumii umoristice de mâine, precum Ahmed Sparrow, Black Eye, Jay Laliberté, Katherine Levac și alții. Spectacole sunt oferite la Café Cléopâtre, Le Balcon, Théâtre Sainte-Catherine, sala Claude-Léveillée de la Place des Arts, Gesù, Biserica Saint-James, iar câteva sunt prezentate gratuit, în aer liber.

Vizitați www.zoofest.com  pentru mai multe detalii despre acest festival alternativ multidisciplinar.

Juste pour rire (14-29 iulie 2023)

Posibil unul din motivele pentru care lumea zâmbește mai mult în luna iulie la Montreal este Juste pour rire, cel mai mare festival de comedie din lume. Renumit pe plan mondial, Juste pour rire prezintă un program excepțional, din care fac parte cei mai mari comici la ora actuală. Publicul are de ales între sute de spectacole, atât plătite cât și gratuite, de la spectacole de comedie, la divertisment stradal, piese umoristice sau musicaluri în stil Broadway. Spectacolele gratuite, în aer liber, au loc la Place des Festivals. Site-ul oficial oferă toate informațiile necesare: www.hahaha.com.

Festivalul Internațional de Film Fantasia  (20 iulie – 9 august 2023)

O celebrare a filmului fantastic, Fantasia oferă, așa cum organizatorii notează, „o bună doză de fiori și râsete”. Creată în 1996, această întâlnire cinematografică a devenit cel mai important și mai influent festival de gen din America de Nord. Programul său original pune accent pe cinematograful imaginativ, dincolo de granițele Hollywood-ului, cu filme din Asia, Europa și restul Americilor. Proiecțiile au loc la Concordia Hall Cinema, Cinémathèque Québécoise și Cinéma du Musée. De notat și faptul că pe lângă vizionări de filme, Fantasia propune publicului și sesiuni de întrebări și răspunsuri cu diverși regizori și realizatori recunoscuți în lumea filmului fantastic. Găsiți mai multe detalii la www.fantasiafestival.com.

Fierté Montréal (3 – 13 august 2023)

Din 2007, Montrealul este gazda acestui festival, devenit cel mai mare din lumea francofonă. Timp de 11 zile, aproximativ 2 milioane de vizitatori, membri și aliați ai comunităților 2SLGBTQI+, participă la acest festival, ce propune un program bogat, cu multe activități gratuite. Fierté Montréal oferă spectacole de arte vizuale, literatură, poezie și cabaret, dar și ateliere și Zile comunitare, menite să sporească conștientizarea publicului cu privire la problemele comunității și lupta împotriva discriminării.

Evenimentul emblematic al festivalului este parada, ce se va desfășura pe un traseu de 2,9 km în data de 13 august. Bucurându-se de prezența a peste 300,000 de spectatori, parada se va încheia cu un party (Mega T-Dance) la Esplanada de la Parcul Olimpic (metrou Pie-IX).

Întregul program al festivalului este disponibil la www.fiertemontreal.com.

Osheaga (4-6 august 2023)

Un diamant brut pe coroana festivalurilor de muzică din America de Nord, Osheaga oferă în fiecare an un program de neuitat care aduce în fața publicului atât superstaruri, cât și artiști în devenire. Cu multiple sale scene în aer liber din Parcul Jean-Drapeau, Osheaga este Coachella fără arșița deșertului sau Glastonbury fără noroi.

Din 2006, acest festival atrage zeci de mii de iubitori de muzică și peste 100 de trupe sau soliști care se succed pe scenă. La Osheaga au cântat artiști precum Coldplay, The Killers, Rufus Wainwright, Arcade Fire, Eminem, Snoop Dogg, Florence + The Machine, Radiohead, Dua Lipa sau Red Hot Chilli Peppers. Anul acesta vor veni vedete precum Kendrick Lamar, Billie Eilish și Rüfüs du Sol, cărora li se vor alătura, printre alții, The National, Baby Keep, Little Yachty și Carly Rae Jepsen.

Pe lângă faptul că este cel mai mare festival de acest gen din America de Nord, Osheaga oferă mai multe spectacole și expoziții în diverse locuri din oraș.

Programul complet este disponibil la www.osheaga.com.

ItalfestMTL (4-20 august 2023)

De trei decenii deja, ItalfestMTL (cunoscut anterior ca Semaine Italienne de Montreal) sărbătorește rădăcinile comunității italiene din Mica Italie și nu numai. Concerte, spectacole de umor, expoziții, prezentare de modă, operă (anul acesta va fi prezentată opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti) concurs de artă destinat copiilor, salon de automobile, gastronomie – iată ce oferă acest festival, care urmărește să promoveze cultura italiană prin formele expresive și artistice care o caracterizează. Toate activitățile sunt gratuite!

Festivalul este organizat de Congresul național al italo-canadienilor (regiunea Quebec) și are loc în Mica Italie, pe Saint-Laurent (între Saint-Zotique și Jean-Talon), și în Quartier des spectacles, pe Esplanade Tranquille în weekendul 11 – 13 august. Programul poate fi consultat la: www.italfestmtl.ca.

Ciné-Parc Dante

Dacă iubiți Italia și cinematografia sa, puteți merge în Parcul Dante din Mica Italie pentru a vedea, gratuit, diverse filme italienești. Proiecțiile au loc până pe 30 august, în fiecare miercuri, odată cu asfințitul soarelui. Programul se remarcă printr-o serie de filme selectate din arhivele cinematografiei italiene de ieri și de azi. Peliculele au subtitrări în engleză sau franceză. În plus, publicul poate discuta cu experți în film, regizori și actori prezenți înainte de fiecare proiecție.

Parcul se află pe strada Dante, între de Gaspé și Alma. Lista filmelor și a activităților conexe este disponibilă la: www.petiteitalie.com/fr/cineparcdante2023.

CITIȚI ȘI:

„Pădurea urbană” de la Muzeul McCord: Activități estivale gratuite
Pink Floyd la Planetariul din Montreal