Asociația Culturală Română (ACR) și Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) anunță lansarea a două noi proiecte de cooperare intergenerațională, în Laval și Montreal, finanțate de guvernul Canadei prin intermediul programului Nouveaux Horizons pour les aînés: Ensemble pour une belle vie și respectiv L’amitié et la coopération à tout âge.

Durata proiectelor: iunie 2024 – martie 2025. Întâlnirile vor avea loc o dată sau de două ori pe lună, în funcție de necesitate. Sunt invitați să participe reprezentanții generațiilor bunici – nepoți.

Participanți: copii de 9 – 12 ani; adolescenți de 12 – 20 ani; adulți de 55 – 95 ani.

Unde: La Montreal, Laval și împrejurimi. Locurile întrunirilor vor fi variate – în parcuri, acasă la prieteni, la prisacă, în vie etc.

Desfășurare: Proiectele se vor desfășura în limbile franceză și română și va viza comunicarea dintre generații. Tinerii vor crea grupuri de lucru cu bunicii sau cu alte persoane interesate aflate la vârsta de aur,  le vor împărtăși cunoștințe în domeniile tehnologiilor moderne (Facebook, Zoom, YouTube, Meta Quest etc.), precum și alte cunoștințe la solicitarea adulților.

La rândul lor, adulții vor împărtăși cu tinerii cunoștințe în domenii precum: cântece tradiționale, dans popular, activități profesionale în domenii moderne și tradiționale (film și fotografie, apicultură, viticultură, bucătărie națională, meșteșuguri populare, comunicare și psihologie, literatură etc).

Participanții la proiect își vor alege domeniile de interes și vor beneficia de traininguri susținute de specialiști cunoscuți din comunitate.

Pe paginile Facebook ale ACR și CMQ se vor putea urmări toate evenimentele, filmate și fotografiate chiar de participanții la proiect. Vor fi oferite și premii pentru cele mai reușite filme și fotografii.

Data limită pentru înscrieri: 20 iunie 2024. Locurile sunt limitate, așa că grăbiți-vă să luați parte la provocarea anului și să învățați lucruri noi, care v-ar putea schimba viața.

Formularul de înscriere pentru proiectul L’amitié et la coopération à tout âge poate fi completat online pe site-ul CMQ, la www.moldovaquebec.ca, iar cel pentru proiectul Ensemble pour une belle vie este disponibil pe pagina Facebook a asociației.

Informații suplimentare: 438-937-3608 sau cm.quebec@yahoo.com.

De-a lungul anilor, ACR și CMQ au inițiat mai multe asemenea proiecte de cooperare intergenerațională, dintre care amintim Un pas spre o comunicare eficientă și o viață mai frumoasă (septembrie 2010 – februarie 2011), Une belle vie à tout âge (septembrie 2012- iunie 2013), La jeunesse et la sagesse (iunie 2013 – martie 2014), La sagesse partagée (martie 2014 – martie 2015), Uniți pentru artă și prietenie (iulie – decembrie 2021).

Proiectul La sagesse partagée a dus la crearea unui film documentar despre trei personalități din comunitatea română montrealeză, care poate fi urmărit aici.