Alexandra-Elena Chiru, 17 ani, elevă la școala secundară La Voie din Montreal, a primit La Médaille du lieutenant-gouverneur pour la jeunesse pentru activitatea sa de benevolat în diverse programe și activități școlare și parașcolare.

Medalia Locotenent-guvernatorului pentru tineret este menită să sublinieze implicarea civică, determinarea și depășirea de sine a tuturor celor sub 30 de ani care au exercitat sau exercită o influență pozitivă în comunitate sau în ansamblul societății quebecheze. Pe lângă această medalie pentru tineret – una dintre cele mai înalte distincții ce se acordă în această grupă de vârstă – există una și pentru seniori și una pentru merite deosebite.

Născută la 12 noiembrie 2006 la Brăila, într-o familie în care mama, Daniela Chiru, este tehnician-contabilă, iar tatăl, Nicolae Daniel Chiru, lucrează ca mecanic de utilaje grele, Alexandra a manifestat de mică o înclinație spre muzică (pasiune ce o partajează cu bunicul ei din partea mamei). Primele clase primare le-a făcut la liceul de muzică Hariclea Darclée din Brăila, unde a învățat să cânte la pian. 

În 2014 familia Chiru se stabilește în Canada, la Montreal, iar Alexandra începe francizarea într-o clasă de accueil la școala Bedford din cartierul Côte-des-Neiges. În zece luni reușește să învețe franceza de la zero și își continuă studiile școala Felix Leclerc. Grație rezultatelor sale excelente, reușește să sară peste clasa a IV-a primară, iar în 2019 se înscrie la școala secundară La Voie, în programul internațional.

După anii dificili ai pandemiei, în clasa a III-a secundară, directorul adjunct al școlii îi propune să fie co-animatoare a Galei Meritas – gala de sfârșit de an, în care cei mai buni elevi sunt premiați. Încă din primul an de școală secundară Alexandra a început să facă benevolat în cadrul organismului Boabab Familial, ajutând elevi din clase mai mici să își facă lecțiile, însă co-animarea acestui eveniment a determinat-o să se implice și mai mult în diverse activități școlare și parașcolare. A continuat așadar să ofere ajutor la teme și a continuat și cu Gala Meritas, făcând parte din comitetul organizatoric și numărându-se printre cei care au contribuit la realizarea albumului de absolvire și a balului de sfârșit de an.

Anul acesta, ajunsă în clasa a V-a secundară, ea a participat la o dezbatere oficială în cadrul Semaine de la langue française et de la francophonie, dezbatere pe care echipa sa a câștigat-o.

Tot în acest an, Alexandra i-a luat un interviu dlui Frantz Saintellemy, antreprenor, expert în tehnologie, filantrop și cancelar al Universității din Montreal, care a fost invitat la școala La Voie pentru a le vorbi elevilor despre educație, carieră și drumul lor în viață.

Nominalizarea sa la Medalia locotenent-guvernatorului pentru tineret a venit chiar din partea directorului adjunct al școlii, dl. Félix Pauléns. Ceremonia de decernare a avut loc pe 20 aprilie, în prezența dnei Manon Jeannotte, locotenent-guvernator al Quebecului. În total, 60 de tineri quebechezi – elevi de nivel secundar și colegial și studenți – au fost recompensați pentru conduita și impactul lor pozitiv.

Alexandra Chiru a încheiat astfel, într-o notă remarcabilă, etapa studiilor secundare. O alta va începe din toamnă, căci ea a fost acceptată în programul de Științe Naturale al prestigiosului Colegiu Jean-de-Brébeuf din Côte-des-Neiges, cartierul montrealez pe care-l poate numi „acasă”, căci primii zece ani ai familiei sale pe pământ canadian au început deja să dea roade!

CITIȚI ȘI:

Eva Halus și Oleg Păcăleu, recompensați cu o medalie pentru benevolat