Una dintre noile reguli pe care guvernul federal le-a impus începând din 2016 este cea referitoare la rezidența principală. Un rezident canadian care deține două sau mai multe imobile în Canada trebuie să desemneze unul dintre acestea ca rezidență principală. De ce? Deoarece la vânzarea rezidenței principale contribuabilul nu este obligat să plătească impozit pe un eventual câștig obținut, regulă ce nu se aplică rezidențelor secundare.

Guvernul federal și-a modificat așadar politica administrativă impunând ca din anul de impozitare 2016 inclusiv, toți cei care își vând rezidența principală să fie obligați, în baza legii impozitului pe venit, să producă un formular, T2091, care le permite să desemneze imobilul ca rezidență principală. Formularul este disponibil pe site-ul ARC (Agence du revenu du Canada). El trebuie alăturat declarației de venit a anului în care casa este vândută.

În anii precedenți, ARC nu cerea acest formular dacă profitul realizat era scutit de impozit. Cei care își vindeau casa nu trebuiau să completeze niciun formular și nu aveau de declarat câștigul rezultat din vânzare în declarația lor de impozit. De acum însă, dacă vă vindeți casa vânzarea și câștigul trebuie declarate în anexa 3 din declarația de impozit, chiar dacă acesta din urmă este scutit de impozit.

A nu declara vânzarea unui imobil, indiferent că este sau nu scutit de impozit, poate antrena amenzi și penalități mergând până la neacordarea scutirii de impozit. Altfel spus, guvernul federal nu acordă scutirea de impozit pentru rezidența principală decât dacă declarați vânzarea și desemnați rezidența principală în declarația de venit.

Dacă din diverse motive nu ați făcut acest lucru în anul vânzării, puteți cere guvernului să vă accepte o desemnare tardivă, prin modificarea declarației anului în chestiune. Desemnarea tardivă nu este în mod obligatoriu acceptată. Dacă este, o penalitate de 100$ pentru fiecare lună de întârziere, până la maxim 8.000$, poate fi impusă.

ARC susține că a introdus această regulă pentru a obișnui contribuabilii să declare vânzarea și să desemneze rezidența principală în declarația de venit și că totuși penalitatea pentru o declarație tardivă este aplicată doar în cazuri extreme. Totuși, legea rămâne lege și nu știm niciodată ce consideră ei „caz extrem”.