Dezvoltatorul imobiliar Tinel Timu a fost împușcat mortal în dimineața zilei de 20 aprilie la Laval. Sûreté du Québec anchetează cazul care ar putea fi legat de crima organizată, informează La Presse.

Crima a avut loc în fața unei reședințe de pe strada du Havre, în sectorul Chomedey. Tinel Timu, foarte cunoscut în comunitatea română montrealeză, avea 61 de ani.

În septembrie anul trecut, el a fost arestat, alături de una din angajatele sale, de Unitatea Permanentă Anticorupție (UPAC), fiind acuzat că „a încercat să corupă angajați ai administrației municipale din Montreal pentru a obține avantaje necuvenite”.

În cursul aceleiași operațiuni, poliția l-a arestat și pe șeful Diviziei de permise și inspecții din arondismentul Mercier-Hochelaga-Maisonneuve, Sadek Lazzouzi, pentru că ar fi intervenit în favoarea lui Timu. Sadek Lazzouzi este acuzat de abuz de încredere din partea unui funcționar public, potrivit UPAC, care a menționat că este vorba de „un dosar de nerespectare a reglementărilor municipale”.

Potrivit unor documente judiciare, Tinel Timu controla mai multe companii active în domeniul imobiliar. În 2019, în instanță, el a afirmat că deține 700 de unități rezidențiale în zona Montreal. El era cunoscut și ca proprietarul centrului sportiv Carrefour Multisports din Laval.

În 2014, a fost exclus dintr-o ședință a consiliului municipal din Terrebonne după o intervenție vehementă în favoarea unuia dintre proiectele sale, într-o veche fabrică de cărămidă dezafectată.

În august 2021, clădirea în cauză, fosta fabrică Moody, a fost mistuită de un incendiu violent, la o lună după ce a fost vândută altor promotori.

În 2018, Tinel Timu fost unul din cei zece cetățeni care au primit o medalie din partea Parlamentului Quebecului, înmânată de fosta deputată de Fabre (Laval), Monique Sauvé.