Liberalii dețin un avantaj important în Montreal, Toronto, și Vancouver. Conservatorii domină în orașele albertane.

La 19 luni de la alegerile federale din 2021 care au dus la formarea actualului guvern minoritar, liberalii lui Justin Trudeau guvernează cu foarte puține speculații electorale, grație acordului de încredere încheiat cu Noul Partid Democratic (NPD) în martie 2022. Totuși, aceste speculații nu sunt chiar inexistente, Tom Mulcair, fostul lider al noilor democrați, afirmând nu o dată că este foarte posibil ca 2023 să fie un an electoral. Acordul dintre PLC și NPD, care le-ar permite liberalilor să rămână la putere până în 2025, nu este bătut în cuie. Jagmeet Singh ar dori să fie prim-ministru, iar NPD poate renunța la această înțelegere în orice moment. La fel o pot face și liberalii, dacă ar dori să încerce să primească un nou mandat din partea  electoratului.

Alegerile rămân așadar o posibilitate, în ciuda acestei perioade de relativă stabilitate electorală pentru un guvern minoritar.

Recent, membrii guvernului liberal s-au lansat într-un turneu de-a lungul și de-a latul Canadei pentru a promova noul buget, prezentat pe 28 martie, care include măsuri de sprijin pentru familiile cu venituri mici și mijlocii, sub formă de returnare a taxei pe bunuri și servicii (TPS) și a unui ajutor pentru cumpărarea de alimente, precum și extinderea planului pentru acoperirea cheltuielilor dentare. Un turneu important, căci liberalii au de recuperat procentele pierdute în intențiile de vot din 2021 încoace și de consolidat sprijinul absolut esențial în centrele urbane majore ale Canadei.

Un nou sondaj de opinie Angus Reid (dar nu numai) arată că la nivel național, Partidul conservator conduce în intențiile de vot ale canadienilor și că este cel care, teoretic, ar forma guvernul dacă alegerile ar avea loc acum. Un obstacol persistent însă în calea unui succes electoral conservator continuă să fie lipsa de popularitate a partidului în marile orașe – Toronto, Montreal și Vancouver.

Conservatorii au un avans de șase puncte la nivel național față de liberali: 35% vs. 29%. NPD înregistrează 20% din potențialele sufragii, iar Bloc québécois 8%. Pe de altă parte, în cele trei mari centre metropolitane, liberalii păstrează un avantaj semnificativ, succesul în aceste orașe fiind esențial în propulsarea lor la guvernare în 2015, 2019 și 2021.

În regiunea metropolitană Toronto (GTA) doi din cinci respondenți afirmă  că i-ar susține pe liberali dacă acum ar avea loc noi alegeri – 40% în zona 905 și 43% în 416. Ambele cifre marchează o scădere semnificativă comparativ cu 2021, când 52% au votat cu PLC în Toronto și 48% în zona 905. Dar, deși liberalii sunt în scădere, conservatorii nu sunt în creștere.

PCC a câștigat doar două procente în 416 și trei în 905 situându-se acum la 27% și respectiv 34%, ambele câștiguri fiind însă în marja de eroare pentru aceste subregiuni.

Noii democrați sunt cei care au câștigat cel mai mult în intențiile de vot, deși o mare parte din sprijinul acestui partid vine de la tineri sub 35 de ani, care nu întotdeauna au o prezență formidabilă la urne.

Quebecul, de asemenea, este o sursă de o oarecare îngrijorare pentru liberali și de frustrare pentru conservatori. PLC deține un avantaj la Montreal, însă nu și în restul provinciei. Intențiile actuale de vot pentru liberalii în regiunea metropolitană Montreal (Insula Montreal, Laval, Longueuil, Brossard, Saint-Lambert și Boucherville) se situează la 38%, mult în fața celorlalte partide, însă este în scădere, la fel ca peste tot în țară. Conservatorii, la rândul lor, nu au reușit până acum să înregistreze câștiguri semnificative aici. Procentul lor este de 15%, față de 13% în 2021.

Portretul intențiilor de vot în regiunea Montreal este întregit de Bloc québécois cu 23% și NPD cu 20%.

În Columbia Britanică, Metro Vancouver continuă să fie cea mai puternică sursă de sprijin pentru liberali. Cele 15 fotolii parlamentare pe care aceștia le-au câștigat în 2021 în BC au fost în Vancouver și împrejurimi. Intențiile de vot în această zonă sunt în mare parte neschimbate față de 2021: liberalii sunt la 39%, conservatorii la 26%.

În restul provinciei însă, liberalii au dificultăți să genereze suport, ceea ce face ca British Columbia să rămână per total înclinată spre conservatori. Aceștia au obținut 33% din voturi în BC la precedentele alegeri și continuă să se mențină la acest nivel grație intențiilor de vot din afara zonei metropolitane Vancouver.

Deloc surprinzător, sprijinul cel mai mare pentru PCC provine din Alberta. Și în 2019, și în 2021, conservatorii au câștigat în aproape toate circumscripțiile din această provincie, având un avantaj semnificativ în Calgary și Edmonton, precum și o majoritate covârșitoare a voturilor în afara acestor două centre urbane majore.

Intențiile de vot relevate de sondajul Angus Reid se înscriu pe aceeași linie: dacă am avea alegeri mâine, PCC ar câștiga 51% din sufragii în Calgary, 44% în Edmonton și 55% la nivel provincial. Liberalii sunt în poziția a treia, cu 16% din intențiile de vot, după cele 23 de procente ale noilor democrați.

Sondajul a fost efectuat online în perioada 6-13 martie 2023, în rândul unui eșantion reprezentativ randomizat de 4,899 de adulți canadieni, membri ai Forumului Angus Reid. Un eșantion de probabilitate de această dimensiune ar avea o marjă de eroare de +/- 1%, de 19 ori din 20.

CITIȚI ȘI:

Ingerința Chinei în alegerile federale canadiene
Radicalizarea politică din SUA se răspândeşte și în Canada