Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează că economia globală se va contracta cu 3% în acest an. Economiile țărilor dezvoltate vor avea o scădere de peste 6% sau chiar mai mult dacă pandemia de COVID-19 va persista mai mult decât este așteptat.

Economia canadiană va înregistra o scădere de 6,2% în 2020, potrivit previziunilor FMI prezentate în raportul World Economic Outlook, citat de The Globe and Mail. În SUA această scădere este estimată la 5,9%, iar pentru zona euro la 7,5%.

Creșterea va reveni însă în 2021, Fondul Monetar Internațional avansând cifra de 4,2% pentru Canada și de 5,8% la nivel global, dacă pandemia se estompează în a doua jumătate a anului, iar măsurile de izolare sunt gradual ridicate.

Documentul menționează nivelul mare de incertitudine care caracterizează aceste previziuni, notând că evoluția economiei globale depinde de factori greu de anticipat. Astfel, dacă restricțiile impuse pentru a stopa COVID-19 durează cu 50% mai mult decât perioada luată în calcul de FMI, PIB-ul la nivel mondial s-ar reduce cu încă 3% în acest an. Și dacă în 2021 omenirea va cunoaște un al doilea val al pandemiei – așa cum s-a întâmplat cu pandemia de influenza din 1918 și 1919 – PIB-ul global va fi cu aproape 5% mai mic decât prognoza de bază produsă de FMI.

În scenariul în care în 2020 măsurile de izolare se prelungesc și în a doua jumătate a anului iar în 2021 ne vom confrunta cu un al doilea val de COVID-19, FMI estimează că la finele anului viitor economia mondială va fi cu aproape 8% sub previziunea inițială (i.e. o creștere aproximată la 5,8%) – un procentaj ce ar putea să fie subestimat, așa cum FMI atenționează.

FMI subliniază că o cooperare multinațională puternică este esențială pentru a depăși efectele pandemiei, atât din punct de vedere al sănătății publice cât la nivel economic.

CITIȚI ȘI:

Quebec extinde lista serviciilor esențiale
De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață
COVID-19: Esențialul informației