Arta este adesea tărâmul unde ne refugiem, unde căutăm răspunsuri și consolare atunci când viața ne încearcă. În aceste vremuri în care omenirea se confruntă cu o situație fără precedent, artiștii sunt cu atât mai mult cei care ne stimulează imaginația, ne provoacă să gândim dincolo de moment, ne insuflă speranță și ne oferă alinare.

Accesul la artă este acum mai larg ca niciodată – mari muzee ale lumii oferă tururi virtuale gratuite, opere renumite transmit gratuit spectacole de un mare calibru, artiști din toate domeniile își oferă talentul pe străzi, din balcoane, la Duomo di Milan, în galerii virtuale sau clipuri pe YouTube.

Muzeul de Arte Frumoase din Montreal nu face excepție și sub deviza #propageonslartpaslevirus vă sugerează câteva activități prin care vă puteți relaxa, amuza și învăța lucruri noi.

Operele muzeului… revizitate

Inspirați-vă din lucrările aflate în colecțiile permanente ale muzeului și încercați să le recreați cu obiecte din cotidianul dvs. Puteți implica întreaga familie în reinterpretarea unor tablouri care reprezintă un grup de personaje. Rezultatele sunt pe cât de creative, pe atât de ilare. Trimiteți apoi imaginile la musee@mbamtl.org sau partajați-le pe rețelele de socializare cu mențiunea @mbamtl, pentru ca membrii echipei muzeale să le găsească.

Terapie prin artă

Raymonde April, „Autoportrait au rideau”, 1991, fotografie donată muzeului de către artistă.

MBAM propune săptămânal diverse activități creative forma unor scurte ateliere conduse de Stephen Legari, terapeut prin artă. Săptămâna aceasta atelierul este dedicat artei fotografice și este inspirat de fotografia Autoportrait au rideau a lui Raymonde April. Un alt atelier ia ca punct de reper o mandala și propune crearea unui opere circulare. Un altul vă invită la o activitate de meditație: să vă cufundați într-o operă de artă pentru a vă hrăni pacea interioară, prin cuvânt, sunet și imagine. Întreaga serie de terapie prin artă este disponibilă în franceză și engleză pe canalul YouTube al muzeului, o comoară de informații pe care merită să o explorați.

Tururi virtuale

Mai multe asemenea tururi sunt oferite, cu diverse tematici: mumiile egiptene (turul include și un audioghid pentru copii), un parcurs geopoetic al artelor din lumea întreagă, fără limite de spațiu și timp, în care vă sunt supuse reflecției și imaginației nouă opere de artă aflate în colecțiile muzeului; (re)descoperirea a 30 din capodoperele muzeului, piese inestimabile din colecțiile internaționale, canadiene și din Quebec; portrete ale corpului uman – 10 opere de artă, 10 reprezentări unice ale corpului uman, fiecare reflectând o anumită epocă și viziune.

Toate aceste tururi virtuale sunt disponibile pe aplicația mobilă a muzeului, gratuită, care vă poate fi utilă și când MBAM își va redeschide porțile (data prevăzută este 4 mai), întrucât oferă o hartă interactivă a pavilioanelor și galeriilor muzeului, acces la ghidul audio direct prin intermediul celularului dvs., informații despre activitățile culturale și expozițiile în curs.

Arta în educație

Platforma EducArt este destinată copiilor, oferindu-le o modalitate de a descoperi muzeul și de a pătrunde în lumea artei prin diverse teme și probleme sociale precum diversitatea culturală, ecologia, pacea, inima sau corpul. Adaptată pentru nivelurile primar și secundar, platforma este accesibilă gratuit.

Ateliere de creație

Kate Walker, specialistă în arte vizuale la MBAM, vă propune un atelier de creație amuzant a unei naturi statice, la care poate participa întreaga familie. Mai multe detalii aici.

Comorile muzeului

Jacques Des Rochers, curator artă quebecheză și canadiană (înainte de 1945): William Brymner – „Fetița cu câinele” (1905).

Curatorii muzeului își prezintă operele de artă favorite, de la vechii maeștri, la arta modernă, la cea decorativă contemporană, la arta canadiană sau internațională.

Nota editorului
Cum autoarea acestui articol este pictoriță și pentru că la Accent Montreal ne-am propus mereu să sprijinim artiștii și artizanii locali și mai ales cei din comunitatea română, vă prezentăm mai jos o galerie foto cu câteva acuarele și pasteluri semnate de Eva Halus. Toate aceste lucrări sunt disponibile pentru vânzare. Info: eva_halus@yahoo.com.

Adirondack MountainsAfrican VioletsBouquetCardinal Crocuses in Bucegi Mountains with RamEaster BirdGreen SplashDaisy Flowers and Branches Like an ADN SpiralPalm Tree OrchidsRepetitive Landscape