Canadieni pot aplica pentru Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence, începând din data de 6 aprilie, accesând canada.ca.

CERB/PCU oferă o asistență financiară de urgență celor care au fost direct afectați de COVID-19. Aceștia pot primi o plată de 2,000$ pentru o perioadă de 4 săptămâni (echivalentul a 500 dolari pe săptămână), până la maxim 16 săptămâni.

Este deci o plată unică pentru o perioadă specifică de timp. Dacă lipsa veniturilor continuă, se poate aplica de mai multe ori, pentru același interval de 4 săptămâni, până la maxim 4 astfel de plăți.

Cei care optează pentru o depunere directă în contul bancar vor primi banii în 3-5 zile; prin poștă, cecul va ajunge în termen de 10 zile.

CERB/PCU este disponibil pentru perioada 15 martie 2020 – 3 octombrie 2020. Persoanele eligibile pot aplica până cel târziu pe 2 decembrie 2020.

Cine poate aplica?

Această prestație canadiană de urgență este disponibilă pentru toți lucrătorii care:
● Locuiesc în Canada și au peste 15 ani.
● Nu mai lucrează din cauza COVID-19 sau sunt eligibili pentru prestațiile de șomaj sau cele pe caz de boală.
● Care au câștigat cel puțin 5,000$ în 2019 sau în ultimele 12 luni care preced cererea.
● Care au pierdut sau își vor pierde venitul din cauza COVID-19 pe o perioadă de cel puțin 14 zile consecutive în perioada inițială de 4 săptămâni.  

Venitul de minim 5,000$ poate proveni din una sau mai multe surse ca: muncă remunerată cu salariu, muncă independentă, prestații de maternitate și parentale din programului de asigurare de șomaj și/sau prestații similare oferite în Quebec în cadrul Regimului quebechez de asigurare parentală (Régime québécois d’assurance parentale).

Acest ajutor de urgență este destinat persoanelor care au încetat să lucreze și care nu câștigă niciun venit salarial sau provenit dintr-o muncă independentă din cauza pandemiei COVID-19. Cei care nu au încetat să lucreze din cauza COVID-19 nu sunt eligibili.

Canadienii care au solicitat deja prestații de șomaj (EI/AE) nu trebuie să depună o nouă cerere. Până în prezent, peste 1,2 milioane de cereri de șomaj primite începând cu 15 martie 2020 au fost procesate prin CERB/PCU.

Cum se face cererea?

Cererea se poate face online via My Account/ Mon dossier la Canada Revenue Agency/ Agence du revenu du Canada sau prin telefon, gratuit, prin intermediul unui serviciu automatizat. Numerele de telefon unde se pot face cererile sunt: 1-800-959-2019 sau 1-800-959-2041. Informații suplimentare (linie automată): 1-833-966-2099. Pentru a vorbi cu un agent: 1-800-959-8281.

Ambele servicii sunt oferite 21 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Ele nu sunt disponibile între orele 3:00 și 6:00 a.m., pentru a permite întreținerea sistemului.

Când se poate aplica?

Pentru a nu suprasolicita sistemul, guvernul roagă cetățenii să aplice în anumite zile, indiferent dacă o fac online sau prin telefon. Iată instrucțiunile, începând cu data de 6 aprilie:
● Cei născuți în lunile ianuarie, februarie și martie sunt rugați să-și prezinte cererea într-o zi de luni.
● Cei născuți în aprilie, mai, iunie – marți.
● Cei născuți în iulie, august, septembrie – miercuri.
● Cei născuți în octombrie, noiembrie, decembrie – joi.
● Vineri, sâmbătă și duminică se primesc cereri indiferent de luna nașterii solicitantului.

Consultați Demander la Prestation canadienne d’urgence (PCU) auprès de l’ARC pentru informații în franceză și Apply for Canada Emergency Response Benefit (CERB) with CRA pentru informații în engleză.

Acest articol a fost actualizat pentru a include numărul de telefon unde se poate aplica și obține informații despre acest program, precum și data limită până la care se poate depune o cerere.

CITIȚI ȘI:

Ce este Canada Emergency Response Benefit și cui i se adresează?
COVID-19: Esențialul informației