Recenta celebrare a zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie), devenită Ziua Culturii Naționale, reprezintă un bun prilej de a aduce în atenția cititorilor dosarul „Piața României”.

Inaugurată în septembrie 2004, Piața României de la Montreal, aflată în Parcul Devonshire (intersecția străzilor Clark și Sewell) din arondismentul Plateau Mont-Royal, găzduiește o statuie de bronz a poetului Mihai Eminescu, operă a sculptorului Vasile Gorduz.

Începând din toamna lui 2017, Parcul Devonshire este în curs de reamenajare – sfârșitul lucrărilor fiind preconizat pentru vara acestui an – pentru a fi transformat într-un spațiu familial, cu leagăne și jocuri de apă destinate copiilor, bănci și mese de picnic. Statuia lui Eminescu, care la ora actuală este aproape în întregime acoperită pentru a fi protejată în timpul lucrărilor, va fi mutată în interiorul parcului.

Transformarea acestui loc corespunde fără doar și poate nevoilor cartierului, însă pentru a pune în valoare contribuția comunității noastre la mozaicul cultural montrealez un alt spațiu ar trebui să găzduiască Piața României. Acesta este Parcul Troie din cartierul Côte-des-Neiges, situat în apropierea intersecției străzilor Côte-des-Neiges și Reine-Marie.

Parcul Troie s-a aflat încă de la început, de la încheierea în anul 2000 a protocolului între Guvernul României și Primăria Montrealului pentru înființarea Pieței României, pe lista scurtă a posibilelor locuri unde aceasta ar fi putut fi amplasată. La vremea aceea însă – începutul anilor 2000 – terenul respectiv se afla în proprietate privată și deci obținerea unei aprobări în acest sens era imposibilă; ulterior însă, municipalitatea l-a achiziționat.

Mutarea Pieței României și a statuii lui Eminescu în Parcul Troie se bucură de sprijinul cvasitotalității asociațiilor comunitare românești din Montreal, Laval și Rive-Sud. În arondismentul Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce, unde se află acest parc, trăiesc cei mai mulți români de pe Insula Montreal. Tot în acest arondisment, printre aleșii municipali se află o româncă, Magda Popeanu, acum la al doilea său mandat de consilier municipal. Ea este prima – și deocamdată singura – persoană din comunitatea noastră care a reușit să câștige în alegeri, fie ele municipale, provinciale sau federale. Côte-des-Neiges este și cartierul unde au loc cele mai multe activități și evenimente românești, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges și la Centre Communautaire de Loisir de la Côte-Des-Neiges.

Situat în apropierea intersecției unor artere importante, a Oratorului St-Joseph, a Universității din Montreal și a Parcului Mont-Royal, elemente emblematice pentru orașul Montreal, Parcul Troie este o foarte bună alegere, prin vizibilitatea pe care o poate oferi spațiului numit Piața României, poetului Mihai Eminescu și comunității noastre.

Demersurile mai multor asociații comunitare românești – peste 20 la număr – prin care se solicită sprijinul autorităților municipale (Primăria Montrealului și Primăria arondismentului CDN-NDG) pentru mutarea Pieței României din cartierul Plateau Mont-Royal în Cote-des-Neiges au început în aprilie 2017 și așteaptă încă un răspuns favorabil. O întâlnire cu primarul CDN-NDG, Sue Montgomery, este prevăzută la începutul lunii martie a.c.

Consulatul General al României la Montreal are, de asemenea, un rol important în acest dosar, pe care sperăm că și-l va asuma: acela de a face demersuri pe lângă Guvernul României pentru reînnoirea protocolului cu Primăria Montrealului privind Piața României, protocol care va expira în curând.