În perioada 19 ianuarie – 18 februarie 2018, sala de expoziții a centrului L’Entrepôt (2901 boul. Saint-Joseph, Lachine), găzduiește expoziția „Impressions d’ici et d’ailleurs” a pictorului Michel Murgulescu.
Artist figurativ cu tendință impresionistă, despre care s-a vorbit prea puțin în presa românească de la Montreal, Michel Murgulescu prezintă o expoziție personală în același spațiu cultural unde în urmă cu trei ani a expus cu un grup de șase artiști quebechezi.
Inginer și profesor la Facultatea Politehnică a Universității din Montreal, Michel Murgulescu s-a întors la pasiunea tinereții sale – pictura – odată cu ieșirea la pensie, dedicându-se picturii de șevalet. Este membru al Société des arts visuels en direct și Atelier de Peinture de Lachine.
Expoziția „Impressions d’ici et d’ailleurs” este alcătuită din tablouri pe pânză, lemn sau hârtie ce adesea înfățișează peisaje, terestre sau marine, în diferite anotimpuri sau momente ale zilei. În ulei, acrilice, acuarele sau creion, artistul caută să surprindă clipa, culoarea și lumina.
Parte din tablourile prezentate au o tematică locală, „lachineiană”. Este vorba de câteva lucrări marine realizate în timpul ședințelor de pictură în aer liber din cadrul proiectului „Les Dimanches au canal”, un eveniment anual desfășurat în fiecare duminică pe timpul lunilor de vară. Alte câteva tablouri îl înfățișează pe Robert de La Salle și două statui ale acestuia, una din Lachine, a doua din parcul Lincoln din Chicago. Puțini știu că numele cartierului Lachine este legat de cel al exploratorului francez, care deținea pământuri în această zonă, și de obsesia acestuia de a găsi o cale navigabilă mai scurtă spre îndepărtata Chină.
Acestor lucrări li se adaugă tablouri din călătoriile artistului în Santorini, Corfu, în micul stat european San Marino etc., câteva naturi moarte și studii în cărbune, unele datând din anii de studii la Conservatorul de Muzică și Arte Plastice de la Craiova și de la Școala de Arte Plastice din Sibiu. Din tablourile realizate în România am remarcat „Biserica Fortificată” și „Mănăstirea Densuș”.
Michel Murgulescu, care își semnează lucrările cu numele de artist Balmur (constituit din combinația câtorva litere din numele mamei și tatălui său), își încearcă măiestria și în câteva tablouri cu tușe abstracte, ca „Feu d’artifices”, „Rambla” (ce sugerează o mulțime de oameni plimbându-se pe celebra promenadă din Barcelona) și „Explosion des couleurs”.
În spatele tendinței sale impresioniste se întrezăresc construcții geometrice precise și un balans de culori, lumini și umbre bine calculat și echilibrat. Aproape că vedem cum un peisaj real este transpus pe pânză cu acel plus pe care numai un adevărat artist îl poate da, când prin tehnica și viziunea sa îl transformă într-un obiect de artă.