Un șerpaș pe nume Kami Rita a urcat pentru a 22-a oară pe Everest, stabilind recordul pentru cele mai multe ascensiuni pe cel mai înalt vârf din lume (8.848 m), scrie Reuters, citat de HotNews.ro. Fostul record de 21 căţărări era deţinut în comun de Kami Rita, Apa şi Phurba Tashi, dar ultimii doi au renunţat să mai urce pe „acoperișul lumii”. Pentru non-nepalezi, recordul este deținut de americanul Dave Hahn, care a urcat de 15 ori.

Kami Rita are 48 de ani și a urcat împreună cu un grup de 13 alpiniști străini, urmând o rută clasică, cea prin Șaua Sudică. Această rută de escaladare a Everestului este cea fo-losită de primii oameni care au reușit să-l cucerească, Edmund Hillary și Tenzing Norgay, în 1953.

Kami Rita are tradiție în familie: tatăl său a fost printre primii ghizi în 1950, când Nepalul și-a deschis porțile turiștilor străini, iar fratele său a ajuns de 17 ori pe Everest.

Rita a urcat pentru prima oară pe cel mai înalt munte al lumii acum 24 de ani și de atunci a ajuns aproape în fiecare an pe vârf, ca ghid.

Cel puţin 5.300 de alpinişti au urcat până acum Everestul. Alți circa 340 vor încerca să-l cucerească în această lună, pentru că apoi vine musonul și condițiile devin imposibile.