România riscă să piardă banii acordați de UE pentru singurele patru proiecte mari de infrastructură la care a obţinut finanţare. Proiectele în chestiune sunt două autostrăzi, o cale ferată şi linia de Metrou până la Otopeni, informează PROTV.

Aceasta după ce absorbţia fondurilor de dezvoltare pentru primul trimestru din acest an este doar 1% (aproape 300 de milioane de euro din 30 de miliarde fonduri europene, potrivit datelor de la ministerul de Finanțe) şi vine după ce anul trecut a fost cel mai prost pentru investiţii publice din ultimul deceniu.

Riscul României de a pierde finanțarea UE pentru cele patru proiecte menționate a devenit informație publică după ce comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a criticat pe un ton vehement autoritățile române într-o scrisoare adresată ministrului Transporturilor. Criticile sale se referă la modul în care România își planifică și își pune în practică proiectele. Exemplu: autostrada Lugoj – Deva, unde licitaţia a pornit fără acordul de mediu, iar construcţia a fost parţial blocată.

La București însă, opiniile diferă: vinovate nu sunt incompetența și corupția, ci… DNA. Astfel, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, consideră că lupta împotriva corupţiei ar fi frânat dezvoltarea ţării: „Construcţia de autostrăzi, care în paranteză fie spus, ne-ar fi utile pentru ca toată creşterea economică s-o punem în operă. Este că mi-am pus întrebarea şi bine aţi spus în raport, «de ce oare noi nu?» Am luat conceptul anti-corupție şi l-am transformat în repercutarea dezvoltării.”