Orice poate fi spus pe platformele media mai ales, și oricine poate ajunge în vârful piramidei când vântul bate în direcție favorabilă. Dacă personaje precum Trump sau Ford sau mai la est Dragnea și Dăncilă, mai ales Dăncilă, ajung să decidă direct soarta a zeci de milioane de capete, și indirect a sute de milioane, oricare dintre domniile voastre, dragi cititori, sunteți potențiali prezidențiabili sau prim-ministeriabili.

Poate ați remarcat că aproape nicăieri în lume nu se mai poartă lupta între stânga și dreapta, între conservatori și social-democrați sau liberali. Este desuet și ineficient a urma o platformă ideologică clădită în sute de ani când aceasta nu mai are priză la populație. Este mult mai simplu să angajezi o armată de tineri statisticieni, computeriști, setoși de bani și flămânzi de oareșice popularitate care să ia pulsul „boborului”. Vrea poporul zid, îi clădim unul. Poate vrea poporul bere la un dolar și benzină cu 10 cenți mai ieftină, s-a făcut. Salarii mărite și pensii așijderea? Nicio problemă.

Ce au toate astea de-a face cu o doctrină de partid? Absolut nimic. Toate se pot încadra simplu într-o nouă doctrină: populismul primitiv. Vorba unui revoluționar bănățean: „mesele mă vor.”