În fiecare an, zece Premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităților care au obținut rezultate trăsnite în diverse domenii – de la medicină, chimie și biologie, la pace sau literatură. De multe ori aceste descoperiri par – și chiar sunt! – inutile, incredibile sau bizare, stârnind hohote de râs. De fiecare dată însă ele dau de gândit. Ceremonia de acordare a Premiilor Ig Nobel se desfășoară la Universitatea americană Harvard, la Sandres Theatre. Pe cât pare de incredibil, Premiile Ig Nobel sunt înmânate câștigătorilor de către laureați ai Premiilor Nobel. Vă prezentăm în continuare câteva dintre „descoperirile” premiate la ediția din acest an.
Premiul IgNobel pentru medicină a fost acordat unei echipe de cercetători de la Michigan State University, care, într-un studiu publicat în revista Journal of the American Osteophatic Association, a demonstrat cum o plimbare în montagne russe într-un parc de distracții poate trata… pietrele la rinichi, întrucât suita de urcări și coborâri rapide le poate mișca spre ureter, contribuind la eliminarea lor. Ce frumos ar fi dacă operațiile pentru eliminarea pietrelor la rinichi ar putea fi înlocuite de câteva ture în montagne russe!
Premmiul IgNobel pentru biologie a fost acordat unei echipe din care fac parte cercetătorii Paul Becher și Peter Witzgall pentru demonstrația legată de faptul că aroma vinului se modifică dacă o musculiță (Drosophila melanogaster) cade în pahar. Rezultatul acestui studiu, intitulat „The Scent of the Fly”, a fost publicat într-un articol în revista BiorXiv, în 2017. Articolul demonstrează cum feromonii produși de musculițele de vin conferă acestuia o aromă neplăcută, chiar și atunci când cantitatea lor este infinitezimală (un nanogram). Opt somelieri au confirmat aceste rezultate.
Un premiu cu adevarat bizar este cel acordat pentru chimie echipei portugheze condusă de Cesar Viana. Într-un studiu publicat în revista Studies in Conservation în anul 1990 aceștia au demonstrat cum saliva umană este cel mai bun „produs” pentru curățirea diverselor suprafețe, fiind mult mai bună decât apa datorită enzimelor pe care le conține.
Premiul IgNobel pentru antropologie a fost acordat unui grup de cercetători de la Lund University care a demonstrat că nu doar cimpanzeii imită oameni, ci și aceștia din urmă imită cimpanzeii. Studiul a fost efectuat în gradina zoologică din Lund și a arătat cum atât oamenii cât și cimpanzeii „împrumută” unii de la alții 10% din gesturi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Primates.
De semnalat că din echipa internațională laureată a acestui premiu face parte și o româncă, Gabriela-Alina Sauciuc. Iată ce a declarat aceasta în cadrul ceremoniei de acordare a premiilor Ig Nobel: „Motivul pentru care ne aflăm aici este un studiu despre interacţiunile spontane dintre cimpanzei şi oameni, la o grădină zoo din Suedia. Scopul nostru era să vedem dacă cele două specii de primate îşi imită reciproc maimuţărelile. Aşa a fost. Cel mai important, am observat că maimuţăreala a dus la prelungirea interacţiunilor interspecii,”
Pentru pace premiul a fost acordat unui grup de cercetători de la Universitatea din Valencia, Spania, condus de către psihologul Francisco Alonso. Aceștia au publicat un articol în Journal of Sociology and Anthropology, intitulat „Shouting and Cursing While Driving: Frequency, Reasons, Perceived Risk and Punishment”, în care au măsurat frecvența, motivele și efectele urletelor în traficul rutier – adică insultele la volan. În Spania doar circa 41.6% dintre automobiliști nu au insultat pe nimeni până în prezent.
Premiul IgNobel pentru economie a fost acordat unui grup de cercetători de la Wilfrid Laurier University din Ontario, Canada, care a demonstrat efectele pozitive ale magiei – în special ale ritualului voodoo – pentru angajații stresați de șefi abuzivi. Se pare că folosirea păpușilor voodoo dă un sentiment de ușurare, de eliberare de stres, celor care o practică.
Premiul IgNobel pentru literatură a fost acordat pentru un studiu cu titlul „Life Is Too Short to RTMF” (read the field manual), publicat în revista Interacting with Computers în 2014 de către un grup de oameni de știință de la School of Design, Queensland University of Technology din Australia. Aceștia au demonstrat cum marea majoritate a utilizatorilor diverselor produse nu citește manualul cu instrucțiunile pentru montarea sau folosirea acestora. Primii pe lista celor care aruncă acest manual sunt bărbații tineri, cu un grad de educație ridicat.
În final, premiul IgNobel pentru nutriție a fost acordat lui James Cole de la University of Brighton, Anglia, pentru un studiu publicat în Scientific Reports în care a comparat consumul de…. carne umană (în paleolotic) cu cel al cărnii altor animale, arătând cum canibalismul nu este eficient întrucât caloriile conținute într-o dietă bazată pe un consum de carne umană sunt inferioare celor din dietele în care carnea altor animale este consumată.
Întreaga listă a Premiilor Ig Nobel, de la înființarea sa până în prezent, poate fi consultată aici.