Prin luna noiembrie anul trecut, ministrul federal al Imigrației, Ahmed Hussen, ne anunța că în următorii trei ani Canada se pregătește să primească un milion de imigranți. Un milion! Facebook-ul a explodat, Trudeau a fost trimis în flăcările iadului, iar Twitter-ul s-a înroșit de la atâtea ciripeli. Un milion! Adică 1 urmat de șase zero-uri!

Na bine, amu că ne-am ogoit o țâră, cum zice ardeleanul, să purcedem la o analiză superficială. Un milion pe trei ani înseamnă, în medie 333, perioadă 3 per annum. În 2018 au sosit 303 mii imigranți. În 2017, 272 de mii, în 2016 – 323 de mii. Deci, nu suntem așa de departe de cifrele anilor precedenți.

Interesante sunt însă alte cifre: dacă în 1972 în Canada 6,6 cetățeni lucrau pentru a întreține un bătrân, în 2012 doar 4,2 lucrau pentru respectivul bătrân, iar prevederile pentru anul 2036 arată că doar doi canadieni vor lucra pentru a întreține un pensionar.

De unde această problemă? E vorba de natalitate. În prezent, 75% din creșterea populației Canadei se întâmplă prin procesul de imigrare. În anul fatidic 2036, această creștere va fi asigurată aproape în totalitate prin imigrație.

Gata cu cifrele. Revenim la spaima de imigranți. Ce m-a frapat în polemicile din media socială a fost faptul că români de-ai noștri, proaspăt emigrați, combăteau de zor sus amintita măsură. Întâi și întâi de toate, respectivii confundau imigranți cu refugiați. Așa credeau domniile lor că ne vor invadă refugiații. Când lucrurile s-au lămurit și dânșii s-au mai potolit, și-au amintit de zilele în care așteptau cu sufletul la gură răspunsul Ambasadei Canadei de la București vizavi de viza de intrare în Canada. Adică exact momentul acela de transformare din simplu cetățean în emigrant-imigrant.

Am spus toate astea pentru a trage un nou semnal de alarmă referitor la știrile false și tendențioase. Și la tentația de a citi doar capul știrii sau doar primul paragraf și la tentația de a citi așa-zise știri de pe site-uri dubioase, croite cu scopuri clare de manipulare a minților slabe. Data viitoare vom vorbi despre acea știre dovedită falsă care spune că un refugiat primește 3.874 dolari lunar în comparație cu circa 1.200 ai unui pensionar.