Liberalii lui Justin Trudeau formează guvernul de mai bine de șapte ani, iar uzura puterii își spune cuvântul. Dar chiar și în ciuda scăderii de popularitate a liberalilor, conservatorii federali nu stau strălucit, datorită disensiunilor ideologice din cadrul partidului și problemelor de leadership cu care se confruntă de la plecarea lui Harper. La nivel provincial, 2023 va fi marcat de alegeri generale în Manitoba și Insula Prințului Edward, însă show-ul politic cel mai intens urmărit va fi cel din confruntarea electorală albertană. În Quebec este așteptat un „meci” electoral în circumscripția montrealeză rămasă vacantă după demisia lui Dominique Angalde, cu o miză importantă atât pentru liberali, cât și pentru Québec solidaire.

La nivel federal

La sfârșitul lui 2022, Institutul Angus Reid a dat publicității rezultatele unui sondaj național privind liderii partidelor federale. Titlul este foarte sugestiv: „Federal leadership: Trudeau enjoys end of year approval bump; Poilievre remains deeply unpopular with women”.

Pierre Poilievre, șeful Partidului conservator canadian (PCC), are o pantă foarte abruptă de surmontat, așa cum notează analistul Philippe J. Fournier în L’actualité. Aceasta în ciuda uzurii cu care se confruntă liberalii și faptului că în ultimele luni, majoritatea sondajelor plasează PCC în fruntea intențiilor de vot.

Întrebați despre opinia pe care o au vizavi de liderul PCC, doar 33% dintre respondenții sondajului Angus Reid au declarat o impresie favorabilă, cu 10% mai puțini decât pentru Justin Trudeau (43%). Cel mai popular dintre liderii federali rămâne Jagmeet Singh (NPD), cu un rating de favorabilitate care se apropie de jumătate, la 47%.

Rezultatul lui Pierre Poilievre nu se datorează faptului că nu este încă foarte cunoscut de public. Din contră, el și-a câștigat notorietatea în rândul canadienilor, însă 54% dintre respondenți, de la o coastă la alta, au o impresie nefavorabilă în ceea ce-l privește. În cele trei provincii în care conservatorii trebuie neapărat să performeze dacă vor să preia puterea la următoarele alegeri – Ontario, British Columbia și Quebec – procentajul opiniei nefavorabile la adresa lui Poilievre se ridică la 53%, 55% și respectiv 64%.

Aceste rezultate îngrijorătoare pentru PCC își au explicația în faptul că Poilievre a câștigat șefia partidului sprijinit de un curent cu accente din ce în ce mai radicale, care pare să pună stăpânire pe formațiunea politică conservatoare. Devenit lider, acesta a continuat să profereze un discurs care evident face plăcere celor mai radicali militanți conservatori – Trudeau este singurul responsabil pentru inflație, Canada sub liberali a ajuns o „țară distrusă” etc. – dar care nu rezonează cu majoritatea populației și nu are șanse să lărgească baza conservatoare.

Cifrele sondajului sunt grăitoare în acest sens: în timp ce 76% dintre alegătorii conservatori și 86% dintre alegătorii lui Maxime Bernier au o impresie favorabilă despre Poilievre, mai puțin de 10% dintre alegătorii liberali, ai neo-democraților și blocului împărtășesc această opinie.

Ridicolul de care Poilievre s-a umplut promovând criptomonedele și asocierea sa cu grupuri controversate și nepopulare nu au ajutat nici ele. Câteva exemple de asocieri nefericite care îl costă acum în termeni de apreciere din partea publicului: cea cu „convoiul pentru libertate” care în ianuarie-februarie 2022 a paralizat Capitala și Ambassador Bridge, cel mai important punct comercial de la granița cu SUA; discursul de la think tank-ul Centre for Public Policy din Winnipeg, grup puternic criticat pentru negaționismul său privind ororile la care au fost supuși copii indigeni în școlile rezidențiale și care susține, printre altele, că politicile împotriva bărbaților albi reprezintă singura discriminare sistemică care există în Canada; curtarea comunității antifeministă și misogină Men Going Their Own Way, prin inserarea de tag-uri ascunse în clipurile pe care Poilievre le-a difuzat pe YouTube, menite să atragă vizualizări din partea adepților acestei mișcări.

Angus Reid face o comparație între ratele de apreciere ale foștilor lideri ai PCC la trei luni de la înscăunarea lor în fruntea partidului. Evaluarea netă a lui Andrew Scheer (impresii pozitive minus impresii negative) a fost zero, adică a avut tot atât de multe opinii favorabile cât nefavorabile. Pentru Erin O’Toole cota a fost de -6, iar pentru Poilievre aceasta a ajuns la -21!

Pierre Poilievre este așadar departe de a-i fi convins pe canadieni că reprezintă cea mai bună opțiune pentru a-l înlocui pe Justin Trudeau.

La nivel provincial

Trei alegeri generale provinciale vor avea loc în 2023, în Manitoba, Alberta și Insula Prințului Edward. Aceasta din urmă are un premier conservator progresist, Dennis King, care cel mai probabil va rămâne în continuare în post – toate sondajele din ultimul an îl dau în frunte, la o distanță confortabilă de verzi și liberali.

În Manitoba, Heather Stefanson (devenită prim-ministru după demisia lui Brian Pallister la începutul lui 2022) vizează un al treilea mandat consecutiv pentru conservatori. Sondajele de anul trecut arată însă că NPD-ul condus de Wab Kinew (din națiunea Ojibwe) se află în fruntea intențiilor de vot. Cel mai recent dintre acestea, efectuat de Probe Research și dat publicității în decembrie 2022, arată o distanță de 11% între NPD și Partidul Progresist Conservator (PPCM) la nivel provincial și de 28% în zona metropolitană Winnipeg. Noul partid democratic formează opoziția oficială în Manitoba din 2016.

În Alberta lucrurile se anunță foarte strânse și intense. Partidul Conservator Unit (PCU), care a obținut o victorie clară în 2019, este acum condus de Danielle Smith, fosta șefă a defunctului Partid Wildrose, o formațiune la dreapta conservatorilor, care a fuzionat cu aceștia din urmă pentru a da naștere actualului partid de guvernământ. Smith sprijină în mod deschis mișcarea separatistă albertană, aliindu-se și cu grupurile anti măsuri sanitare care au dus la demisia lui Jason Kenney în 2022.

Și aici însă NPD are șanse să-i înlăture pe conservatori de la putere. Conduși de Rachel Notley, noii democrați se află la egalitate cu PCU la nivelul întregii provincii, după cum arată cele mai recente proiecții electorale, efectuate în baza sondajelor de opinie, de Philippe J. Fournier. În Edmonton, NPD se află mult în față, în timp ce conservatorii domină în regiunile rurale. Potrivit analistului, este foarte posibil ca alegerile din 29 mai să se joace în câteva circumscripții pivot din Calgary.

În Quebec nu sunt programate alegeri generale – quebechezii au ales un nou guvern, dar același CAQ condus de François Legault, în octombrie anul trecut. Există însă și aici un „meci” electoral care se anunță interesant. Este vorba de alegerile parțiale din Saint-Henri–Sainte-Anne, circumscripția montrealeză rămasă vacantă după demisia lui Dominique Angalde, cu o miză importantă atât pentru liberali, cât și pentru Québec solidaire (QS).

În octombrie 2022, șefa de atunci a liberalilor provinciali a câștigat la o diferență de peste 8% de candidatul solidarilor, dar cu cel mai mic procentaj (36%) din 1994. O victorie portocalie nu este exclusă la parțiala din această primăvară, QS putând beneficia de avântul câștigat la recentele alegeri generale, când a arătat că poate obține victorii în circumscripții considerate châteaux forts liberale (Laurier-Dorion, Maurice-Richard, Verdun și Sherbrooke).

Pentru PLQ, care a ajuns aproape în exclusivitate un partid montrealez, înghesuit în partea de vest a insulei, o pierdere la Montreal ar însemna o înfrângere dureroasă și o nouă diminuare a statutului său pe scena politică. Pentru QS o victorie ar însemna un al 12-lea fotoliu parlamentar și posibilitatea ca într-o zi, poate nu foarte îndepărtată, să formeze opoziția oficială în Quebec.

CITIȚI ȘI:

Majoritatea canadienilor sprijină decizia guvernului de a invoca Legea privind măsurile de urgență