Guvernul federal Trudeau va implementa înscrierea automată la Supplément de revenu garanti (SRG) pentru vârstnicii cu venit mic.

Sute de mii de persoane în vârstă cu venituri reduse vor putea beneficia de un venit neimpozabil din partea guvernului federal, fără să fie nevoiți să mai facă o cerere. Aceasta deoarece guvernul Trudeau este pe cale să introducă înscrierea automată la programul de Supplément de revenu garanti (SRG) pentru vârstnicii care au dreptul să primească acești bani, potrivit declarației lor de venituri.

În prezent, pentru a beneficia de SRG o persoană trebuie să completeze un formular, ISP-3025, disponibil la Service Canada (servicecanada.gc.ca). Faptul că acordarea suplimentului de venituri garantat este condiționată de acest demers face ca nu toți cei care ar avea dreptul să beneficieze chiar beneficiază de el. Motivele sunt multiple: analfabetism funcțional, bariere lingvistice, probleme de vedere sau pur și simplu lipsă de informație. De aceea, de foarte mulți ani, diverse grupuri de protecție a cetățenilor și de combatere a sărăciei, în special a celei în rândul persoanelor de vârsta a treia, cer automatizarea înscrierii la programul SRG.

Potrivit estimărilor făcute de ministerul Familiei, circa 284.000 de persoane în vârstă sunt eligibile la SRG, fără însă să-l primească. Statistique Canada, într-un studiu comandat de Bloc Québécois, indică o cifră și mai mare – considerabil mai mare: 444.000 de bătrâni cu venituri mici nu primesc SRG, deși ar avea dreptul.

La ora actuală 1,8 milioane de canadieni beneficiază de suplimentul de venituri garantat. Anul trecut, guvernul federal a cheltuit 10,6 miliarde de dolari pentru acest program. Dacă toate cele 284.000 de persoane care figurează în evaluările ministerului Familiei ar primi la rândul lor câte un cec, costul anual s-ar mări cu aproximativ 60 de milioane de dolari.

Schimbarea preconizată de liberali va intra în vigoare cel târziu în 2018.

CE ESTE SUPLIMENTUL DE VENIT GARANTAT?
SRG este o sumă de bani care se adaugă pensiei de sécurité de la vieillesse (SV; în engleză: Old Age Security). Pentru a colecta acest supliment o persoană trebuie să primească SV – deci să aibă peste 65 de ani – și să aibă venituri mici.

Cineva care locuiește singur trebuie să aibă un venit care, cu tot cu pensia SV (OAS), să nu depășească 25.415$ pe an. Pentru un cuplu, venitul total anual trebuie să fie sub 38.315$.

Suma maximă pe care o persoană o poate primi ca SRG este de 9.285$ pe an; pentru un cuplu aceasta se situează la 12.310$ (aceste cifre sunt indexate periodic; cele de mai sus nu includ indexările din ultimele două trimestre din 2016).

SRG se reduce cu 50 de cenți pentru fiecare dolar de venit câștigat – dividende, interese, prestații de RRQ (Régie des rentes du Québec) etc. – cu excepția pensiei de sécurité de la vieillesse.

Suma acordată fiecărui individ în parte este calculată în baza declarației anuale de venituri.

Până când înscrierea automată  la acest program va intra în vigoare, pentru a primi SRG în același timp cu SV, trebuie să completați formularul indicat anterior cu circa trei luni înaintea împlinirii vârstei de 65 de ani.