Potrivit S&P Global Ratings, Canada a acționat necesar și adecvat pentru a atenua efectele  pandemiei asupra economiei sale. Agenția de credit menține astfel cota triplu A pentru datoria Canadei pe termen lung, acesta reprezentând cel mai bun rating din clasamentul agenției.

Spre deosebire de Fitch care a redus ratingul de credit al Canadei luna trecută, S&P consideră că explozia deficitului și a datoriei va fi temporară și va rămâne sub control.

Analiștii S&P sunt de părere că instituțiile Canadei sunt solide, că politica sa monetară este credibilă și că economia sa este sănătoasă și orientată spre export. Ei au calificat răspunsul autorităților fiscale și monetare la pandemie drept „solid și adecvat”, după cum informează La Presse.

„Deși deficitul și datoria vor crește din cauza amplorii răspunsului fără precedent al guvernului, utilizarea de către executiv a flexibilității sale politice va ajuta economia și piața muncii să se redreseze”, precizează analiștii S&P potrivit aceleiași surse citate.

Deteriorarea bilanțului Canadei va fi temporară. Deficitul se va reduce începând cu 2021, iar raportul dintre datorie și talia economiei se va stabiliza.

S&P este de părere că deși minoritar, guvernul Trudeau va reuși să ralieze partidele de opoziție planului său de redresare economică. Agenția citează unele tensiuni regionale, inclusiv frustrările provinciilor petroliere, dar consideră că guvernele minorităților canadiene au reușit întotdeauna să le facă față, cum s-a întâmplat în cazurile celor două referendumuri pentru independența Quebecului.

S&P preconizează o scădere de 5,9% a economiei canadiene în 2020, urmată de o creștere cu 5,4% în 2021.

CITIȚI ȘI:

Canada: Portretul economiei și finanțelor publice