Sectorul energetic canadian va beneficia de o investiție federală de 2,5 miliarde de dolari. Fondurile vor contribui la crearea unor noi locuri de muncă și la un mediu mai curat.

Recent, premierul Justin Trudeau au anunțat că Ottawa va aloca 1,72 miliarde de dolari pentru curățarea puțurilor de petrol și gaze naturale abandonate și inactive din Alberta, Saskatchewan și Columbia Britanică. Acestea sunt considerate abandonate când firma exploatatoare nu mai poate fi localizată, a dat faliment sau nu are mijloacele financiare necesare pentru a plăti pentru o dezafectare corespunzătoare. Potrivit Finance Canada, în Alberta există 4,700 astfel de puțuri, în Saskatchewan 600, iar în Columbia Britanică 350. Există, de asemenea, alte 91.000 de puțuri inactive (care nu mai sunt în producție) în Alberta, 36.000 în Saskatchewan și 12.000 în BC. Ele pot fi dăunătoare mediului și sănătății oamenilor.

Din totalul de 1,72 miliarde de dolari, Alberta, va primi aproximativ un miliard, fonduri ce vor contribui la menținerea a 5.200 de locuri de muncă în această provincie. Alte aproximativ 400 de milioane de dolari vor merge către guvernul din Saskatchewan, 120 de milioane către cel din British Columbia și 200 de milioane la Alberta Orphan Well Association.

Discuțiile dintre Ottawa și Alberta privind finanțarea pentru curățarea puțurilor petroliere abandonate și inactive au fost antamate încă de la ultimele alegeri federale. În data de 17 aprilie, premierul Albertan Jason Kenney și-a manifestat acordul cu această măsură scriind pe Twitter că ea este „esențială pentru ca mii de lucrători din sectorul energetic să revină la muncă imediat”.

Potrivit directoarei executive a Clean Energy Canada, un think tank în cadrul Universității Simon Fraser (BC), abordarea guvernului federal este una „win-win”, atât pentru ocuparea forței de muncă, cât și pentru mediu.

Totuși, deși aceste investiții sunt privite ca un câștig pentru mediu și economie, ele ridică întrebări cu privire la faptul că principiul „poluatorul plătește” este eliminat. Practic, în loc ca businessurile care au profitat de aceste puțuri să asume costurile pentru curățarea lor, responsabilitatea este pasată aproape în totalitate contribuabililor – Alberta Orphan Well Association va returna suma primită, 200 de milioane de dolari.

Aceasta este o organizație non profit a cărei misiune este exact curățarea puțurilor (sau conductelor și instalațiilor aferente) atunci când o companie nu mai poate fi ținută responsabilă din punct de vedere legal sau financiar pentru a efectua această operațiune. În teorie, Alberta Orphan Well Association ar trebui finanțată de industria petrolieră și a gazelor naturale: fiecare companie ar trebui să contribuie la acest fond comun. În practică, banii provin într-o proporție covârșitoare de la guvernul federal și cel albertan, sub formă de subvenții sau împrumuturi.

Pentru anul financiar încheiat la 31 martie 2019, AOWA a cheltuit aproape 90 de milioane de dolari pentru curățarea și sigilarea puțurilor abandonate, conductelor și instalațiilor aferente – o sumă care în mod clar nu este suficientă considerând numărul mare al acestor puțuri și intervenția actuală a guvernului federal.

Un nou Fond de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Guvernul federal va aloca până la 750 de milioane de dolari pentru a crea un nou Fond de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, menit să reducă emisiile de GES în sectorul petrolier și gazifer canadian, în special cele de metan, și să creeze noi locuri de muncă în domeniul reducerii poluării. Fondul include 75 de milioane de dolari pentru industria offshore, pentru reducerea emisiilor în Newfoundland și Labrador.

Acces rapid la finanțare

Tot pentru a veni în sprijinul sectorului energetic, accesul la noul Program de credit, anunțat pe 13 martie 2020, va fi lărgit pentru a include companiile de talie medie din acest domeniu. Sprijinul va fi oferit prin Business Development Bank of Canada și Export Development Canada și va permite un „acces rapid” la finanțarea necesară desfășurării activităților și păstrării angajaților în posturi.

În total, datorită acestor măsuri, aproximativ 10,000 de locuri de muncă vor fi menținute sau create în sectorul energetic canadian.

CITIȚI ȘI:

Ottawa: Un Fond de urgență pentru cei mai vulnerabili dintre canadieni
Ottawa: Un ajutor financiar suplimentar pentru micile companii
Ottawa lărgește accesul la Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB)