Am menționat în câteva rânduri deja existența unui fenomen ciudat: frica de comuniști, de commies. Atât canadienii, dar mai ales americanii, au făcut din această fobie un subiect de prima pagină. Stânga nord-americană este sursă nereușitelor noastre și țapul ispășitor al frustrărilor noastre. Dacă nu ar fi tragică această fobie, ar fi caraghios de hilară: nici canadienii, și nici americanii generațiilor curente nu au nici cea mai mică idee despre ce înseamnă comunism sau ce înseamnă socialism. Fac excepție cei care au avut trista ocazie să trăiască o mai mică sau mai mare parte a vieților lor într-o țară cu dictatură comunistă. Și mai ciudat este că o parte din aceștia se folosesc de respectivele experiențe trecute pentru a provoca și a răspândi și mai multă panică și frică de comunism.

În Canada, partidul noilor democrați, NDP, este considerat prea de stânga; da, NDP-ul este un partid social-democrat, același care a introdus sistemul de sănătate gratuit. Este un partid similar ca ideologie cu partidele social-democrate ale Europei care alternează la guvernare cu partidele liberale și conservatoare: vezi socialiștii în Franța, Italia, Spania, social-democrații în Germania, laburiștii în Anglia.

Și mai hilară este teama de comunism în SUA. Am prieteni români cărora le e teamă de democrații americani ca de Stalin. Obama și Hillary reprezintă fundul stângii mondiale și sursa nerealizărilor lor. Nu le pasă că plătesc din greu vizitele la doctor sau, doamne ferește, o intervenție chirurgicală, atâta vreme cât sunt feriți de diavolii comunismului.

Astor prieteni le spun doar atât: dacă America voastră ar fi cea mai cea națiune din lume, amendamentul 2, pe care îl apărați cu arma-n mână, ar spune așa: fiecare cetățean American are dreptul la educație gratuită și sistem de sănătate gratuit.

Până acolo însă mai sunt multe de rezolvat prin Coreea, Iran, prin Orientul Mijlociu. Nu vă temeți însă, președintele numărul 45 e pus pe rezolvări. Câte una pe zi și pe twitter.