„De ani buni sunt implicat în viața comunității românești din Canada, asociații, presă scrisă, radio, TV. De asemenea, sunt implicat și în comitetul regional Laval al Ordinului Inginerilor din Quebec. Toate aceste activități mi-au permis să acumulez o bună experiență și o înțelegere a funcționării sistemului.” – Cristian Bucur

Accent Montreal: Ce v-a determinat să vă prezentați candidat la aceste alegeri municipale?
Cristian Bucur: Am făcut publică o scrisoare adresată alegătorilor din Laval în care explicam motivația candidaturii mele. La serviciul de urbanism din Laval este un haos total, multe dintre duplexuri, triplexuri sunt „non-conforme”, deși nimeni nu știe exact de ce. Cert este faptul că 40% dintre aceste locuințe deși sunt închiriate, teoretic nu corespund normelor. Administrația actuală ascunde sub preș această problemă care poate afecta zeci de mii de rezidenți din Laval. Oamenii nu știu, dar se lovesc de această realitate atunci când cer un permis de construcție sau vor să-și vândă proprietatea.

AM: De ce pentru Alliance des conseillers autonomes?
CB: ACA este un partid mic și recent, dar este practic singurul care are planuri concrete și nu doar intenții. Președintele Alain Lecomte este în prezent consilier municipal și deci are experiență în politica municipală. Avem planuri mari, deși este o mare provocare să răstorni o adevărată mașinărie a actualei administrații Demers.

AM: Care este cea mai mare/importantă problemă a districtului Marigot în care candidați?
CB: Sunt destule probleme în districtul 5, Marigot, deoarece nu s-a făcut mai nimic până acum. Oamenii sunt îngrijorați de transformarea unor parcuri, de exemplu Cluny, în școli, așa cum dorește să facă partidul actualului primar, Demers. Noi vrem să stopăm aceste acțiuni și să fim aproape de nevoile oamenilor. Drumurile trebuie întreținute, avem planuri în legătură cu confortul cetățenilor, spațiile verzi, ergonomia, sunt chiar foarte multe de făcut.

AM: Ce doriți să le transmiteți alegătorilor români?
CB: Este important să voteze, să se implice și să înțeleagă că toate aceste lucruri îi ating, chiar dacă ei cred că nu. Dacă mâine administrația locală hotărăște de exemplu să mărească impozitele, aceasta se va traduce printr-o rată la bancă majorată. Acest lucru nu se poate controla decât printr-un vot adresat celor care le apără interesele. Așa că fiți informați și interesați! ACA este o bună alternativă, mai ales că, în Marigot, veți avea un consilier care vă înțelege și cu care veți putea comunica în limba maternă.