În luna martie, Spartan Bioscience și-a schimbat producția de la teste ADN la truse de testare pentru COVID-19.

Compania Spartan Bioscience din Ottawa a dezvoltat o nouă tehnologie, recent aprobată de Health Canada, ce va spori capacitatea Canadei de testare pentru COVID-19, informează CBC.

Spartan Bioscience este una din companiile care luna trecută au primit finanțare din partea federalului (74 de milioane de dolari) pentru a participa la efortul colectiv de combatere a pandemiei de coronavirus.

Aceasta a trecut de la fabricarea de truse portabile de testare ADN la un dispozitiv similar, în formă de cub, care determină prezența virusului ce declanșează COVID-19 în circa 30 de minute. Pe lângă că sunt rapide, testele sunt și portabile, și prin urmare se pot folosi în afara laboratoarelor, în locuri precum aeroporturi, puncte de frontieră sau comunități aflate în zone îndepărtate. Trusa de testare este de mărimea unei căni de cafea și necesită două probe de salivă; dacă virusul este prezent, cubul se aprinde.

În prezent, Spartan Bioscience are o capacitate de producție de 10,000 de astfel de teste pe săptămână, însă aceasta va spori substanțial, de zece ori mai mult chiar, odată cu angajarea de personal suplimentar.

Numărul de teste efectuate pentru COVID-19 variază foarte mult în interiorul Canadei, în principal datorită lipsei generale de materiale de testare și a persoanelor calificate să o facă. Fiecare provincie sau teritoriu are o rată diferită de testare și grupuri diferite cărora le acordă prioritate, în funcție de specificul regiunii și evoluția pandemiei.

Aprobarea de către Health Canada a acestui test rapid va mări capacitatea de testare, oferind autorităților din domeniul sănătății publice o mai bună imagine a răspândirii virusului în Canada.

Testele portative costă însă de patru-cinci ori mai mult ca cele tradiționale analizate în laboratoare. Quebecul, prin intermediul ministerului Sănătății, a comandat deja de la Spartan Bioscience 200,000 de astfel de truse și 100 de aparate pentru a le analiza. Ontario a comandat 900,000.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Canada își sporește capacitatea națională de producție a echipamentelor și aparatelor medicale