Primul ministrul Trudeau a reiterat faptul că nu va exista nicio intervenție politică în cazul extrădării directoarei financiare a companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, pentru a obține eliberarea celor doi canadieni, Michael Spavor și Michael Kovrig, acuzați de spionaj în China.

În urmă cu două zile, mai mulți foști miniștri canadieni de externe, printre care și Lloyd Axworthy (liberal), Lawrence Cannon (conservator) și André Ouellet (liberal), precum și foștii ambasadori canadieni în Statele Unite, Derek Burney și Michael Kergin, au semnat o scrisoare adresată premierului Trudeau prin care cer eliberarea imediată a lui Meng Wanzhou.

Cei peste 20 de semnatari susțin că premierul Trudeau trebuie să pună capăt procedurii de extrădare a lui Meng Wanzhou pentru ca Michael Spavor și Michael Kovrig să poată reveni acasă. Ei și-au justificat demersul invocând îngrijorările pe care le au privind sănătatea fizică, emoțională și mintală a celor doi deținuți canadieni din China, precum și pe considerentul că politica externă a Canadei pare a fi „ostatica” acestei situații.

Autorii recunosc faptul că în vremuri normale, cea mai bună alegere pentru Canada ar fi să rămână alături de principalul său aliat și partener comercial, SUA. Acum însă nu traversăm timpuri normale, semnatarii scrisorii amintind și faptul că n-ar fi prima dată când Canada nu s-ar alinia deciziilor americane, așa cum s-a întâmplat în 2003 când guvernul canadian a refuzat să participe la războiul din Irak, fără ca relațiile bilaterale canado-americane să aibă de suferit.

În conferința sa de presă de astăzi premierul Trudeau și-a exprimat „totalul dezacord” cu semnatarii acestei scrisori, afirmând că Ottawa nu va ceda presiunilor. El a afirmat că un asemenea demers ar trimite un semnal periculos Chinei și altor state, dând impresia că arestarea arbitrară a unor cetățeni canadieni poate fi o bună modalitate de șantaj asupra guvernului federal. Toți canadienii aflați în străinătate ar putea deveni astfel vulnerabili, a mai precizat premierul, adăugând că este absolut necesar ca principiul independenței sistemului judiciar canadian să fie respectat.

Statele Unite o acuză pe Meng Wanzhou de încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului. Cazul său de extrădare se află în prezent în fața unei instanțe din Columbia Britanică.

CITIȚI ȘI:

Trudeau răspunde criticilor venite de la Beijing privind cazul celor doi canadieni acuzați de spionaj în China