Montrealul este orașul festivalurilor. Pe timpul verii, metropola se animă și devine un tărâm de efervescență culturală și divertisment pentru toate gusturile și vârstele, iar atmosfera de sărbătoare se continuă și în septembrie. Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva festivaluri, potrivit Ghidului festivalurilor de vară de la Montreal propus de Tourisme Montréal.

MUTEK  (22-27 august 2023)

MUTEK ediția 2021. FOTO: Bruno Destombes.

De aproape un sfert de secol, MUTEK definește avangarda în materie de muzică electronică și artă digitală prin acest festival renumit pe plan mondial. Îndrăgit și respectat de public, MUTEK este întotdeauna un eveniment foarte așteptat, cu activități atât plătite, cât și gratuite. Toate detaliile acestei ediții, a 24-a, sunt disponibile la www.montreal.mutek.org.

Festivalul M.A.D. (24-27 august 2023)

Folosind Quartier des spectacles (între Sherbrooke, René-Lévesque, City Councillors și Saint-Hubert) ca podium de prezentare de modă, festivalul M.A.D. propune un eveniment elegant ce ne va arăta tendințele modei din lunile următoare. Alăturați-vă designerilor locali și internaționali în cadrul acestor prezentări, magazinelor pop-up și atelierelor. Un eveniment gratuit despre care puteți afla mai multe accesând www.madfestival.ca.

Jackalope  (25-27 august 2023)

FOTO: Dan Mathieu.

Acțiune, adrenalină și „nu-mi vine să-mi cred ochilor”…  Iată cum s-ar defini acest festival amuzant care îi invită pe cei mai îndrăzneți sportivi de pe planetă să-și demonstreze abilitățile în escaladă, skateboard, sărituri extreme și alte sporturi de acțiune. Un rendez-vous pe Esplanada Parcului Olimpic din Montreal! Orar, prețuri bilete și alte informații utile la www.jackalope.tribu.co.

JOAT Festival internațional de street dance (29 august – 4 septembrie 2023)

Festivalul JOAT pune în valoare fenomenul street dance ca factor cultural și social. Programul său include o multitudine de activități și reunește peste 150 de artiști care vă invită să pătrundeți în universul street dance prin dance battles de cel mai înalt nivel, inclusiv pentru copii, breaking, hip-hop,  popping, krump, beatmakers, ateliere de inițiere în street dance, clase de master și o expoziție. Festivalul JOAT va avea loc în Quartier des spectacles și propune show-uri și activități atât cu intrare, cât și gratuite. www.dansedanse.ca.

Festivalul TRAD (30 august – 3 septembrie 2023)

Găzduit de Maison de la culture Ahuntsic, Festivalul TRAD pune în valoare artiști, artizani și cercetători privind patrimoniului cultural tradițional quebechez. Programul cuprinde muzică, dans, povestiri și ateliere. Vizitați www.festivaltradmontreal.ca pentru orar și artiștii participanți.

Festivalul BLVD (31 august – 3 septembrie 2023)

Redescoperiți copilul din voi la Festivalul BLVD, eveniment familial ce se desfășoară pe principala arteră a Montrealului – bulevardul St-Laurent sau La Main. Pentru această ediție, bulevardul devine pietonal între Sherbrooke și Avenue du Mont-Royal și se transformă într-un paradis al activităților ludice, cu jocuri gigantice, instalații la fiecare colț de stradă și o incredibilă vânătoare de comori. Părinții se pot bucura de ultimul weekend din august relaxându-se la o terasă sau făcând câteva cumpărături. În plus, toate activitățile sunt gratuite! Faceți planuri accesând site-ul www.boulevardsaintlaurent.com.

Festivalul ucrainean de la Montreal (9 septembrie 2023)

FOTO: ukefestmontreal.org.

Organizat de Asociația culturală Saint-Volodymyr din Montreal, acest festivalul își propune să promoveze patrimoniul și cultura ucraineană, evidențiind totodată contribuția canadienilor de origine ucraineană în Quebec. Festivalul este o bună ocazie de a vă familiariza cu tradițiile, artizanatul, muzica, dansurile, arta și bucătăria ucraineană. Festivalul s-a dezvoltat de-a lungul anilor, în prezent el atrăgând vizitatori din întreaga provincie, precum și din Ontario și nord-estul Statelor Unite. Locul desfășurării este Parcul Maisonneuve (4601 rue Sherbrooke E, Montréal, H1X 2B1) iar accesul este liber. Tot ce trebuie să știți la www.ukefestmontreal.org.

Yulrumfest (16 septembrie 2023)

Știați că Montrealul este gazda unui Festival Internațional de Rom? Ajuns anul acesta la a 6-a ediție, Yulrumfest este un eveniment multicultural ce permite neofiților și amatorilor să cunoască și să aprecieze nu doar romul, ci și tradițiile, istoria și producția acestuia. Pe lângă degustări, programul este completat de ateliere, muzică și diverse jocuri. Activitate rezervată celor peste 18 ani. Bilete și info suplimentare la: www.eventbrite.ca/e/yulrumfest.

CITIȚI ȘI:

Pink Floyd la Planetariul din Montreal
O expoziție gratuită dedicată uneia dintre cele mai adorate păpuși din toate timpurile: Barbie
Montreal, o capitală a stilului Art Deco