Montreal se numără printre cele reprezentative orașe din lume pentru arhitectura Art Deco. Art Deco este un stil arhitectural urban, popular între 1920 și 1940, care pune accent pe forme geometrice și culori îndrăznețe. În Montreal, multe bijuterii arhitecturale aparținând acestui stil sunt încă în picioare, monumente ale unei epoci elegante care captează și-n ziua de azi imaginația iubitorilor de arhitectură.

Stilul Art Deco a apărut în Franța, înaintea Primului Război Mondial, și a luat amploare între anii 1920 – 1930. Numele este o prescurtare a denumirii „arts décoratifs”, parte din titlul expoziției internaționale de la Paris, din 1925, „Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”.

Stilul Art Deco și-a pus amprenta în special în domeniul arhitecturii și al designului interior, însă a influențat și designul de mobilă, designul vestimentar, industria automobilelor, a bijuteriilor sau chiar a vapoarelor. Cei mai faimoși zgârie-nori din New York, cum ar fi Chrysler Building sau Empire State Building, sunt construiți în acest stil.

În Montreal, moștenirea arhitecturii și designului Art Deco este foarte proeminentă. „Art Deco în Montreal nu este concentrat într-o zonă anume, așa cum întâlnim în multe orașe”, spune Sandra Cohen-Rose, autoarea primei cărți despre manifestările acestui curent în Canada, „Northern Deco: Art Deco Architecture in Montreal”, publicată în 1996. „Întâlnim Art Deco peste tot în oraș. Și consider că Art Deco pe care îl avem la Montreal reflectă în mod special spiritul oamenilor din acea vreme.”

Iată câteva bijuterii construite în acest stil pe care le putem admira la Montreal, după un articol publicat de Tourisme Montreal.

Clădirea Aldred | Place d’Armes, Vieux Montréal

Dina Bennett Photography.

Cu cele 23 de etaje ale sale și o formă ce aduce cu un zigurat, aceasta este una din clădirile emblematice ale orașului. A fost construită în 1929 după planurile arhitectului Ernest Isbell Barott pentru Aldred and Company, o companie financiară internațională cu sediul la New York, și numită după John Edward Aldred, președintele Shawinigan Water & Power, care a fuzionat cu Hydro-Québec în 1963.

Casa Cormier | 1418 Avenue des Pins Ouest

Casa Cormier, proiectată și construită în 1930-31 de arhitectul Ernest Cormier ca reședință personală, este asociată și cu fostul prim-ministru Pierre Elliott Trudeau, care a achiziționat și a locuit în această proprietate din Golden Square Mile până la moartea sa în 2000. Cohen-Rose notează că Maison Cormier este „una dintre puținele case Art Deco din lume care și-a păstrat splendoarea inițială”.

Piața Atwater | 138 Atwater Avenue

O altă construcție din epoca Depresiei este Piața Atwater, proiectată de arhitecții Ludger Lemieux și fiul său Paul. Deschisă în 1933, Atwater este și în prezent una dintre cele mai cunoscute și frecventate piețe din Montreal.

Holt Renfrew | 1300 Sherbrooke Ouest

Una din clădirile emblematice ale metropolei este și cea a magazinului Holt Renfrew. A fost construită în 1937 iar arhitecții săi de la Ross & Macdonald – una dintre cele mai reputate firme canadiene de arhitectură de la începutul secolului XX – au fost recompensați cu Medalia Institutului Regal de Arhitectură din Canada. Clădirea prezintă colțuri rotunjite, o caracteristică adesea întâlnită în stilul Art Deco. În 2020 ea a fost achiziționată de Brasswater Group Quint, iar Holt Renfrew s-a mutat în magazinul Ogilvy.

Magazinul Robert Simpson | 977 Sainte-Catherine Ouest

Astăzi clădirea construită în 1930 pentru magazinul Robert Simpson (cunoscut mai târziu ca Simpsons) adăpostește un alt magazin renumit în Quebec, Simons. Arhitectura aparține firmei Chapman & Oxley și, din fericire, după cum notează Cohen-Rose, „splendida fațadă Art Deco din metal a clădirii a rămas intactă”.

Banca de Montreal | 1601 Sherbrooke Ouest

Sucursala Băncii de Montreal de la intersecția străzilor Guy și Sherbrooke a fost concepută în anul 1928 de arhitecții de la firma Barott și Blackader, care aveau să proiecteze clădirea Aldred un an mai târziu. După aproape un secol, edificiul este aproape neschimbat, rămânând o sucursală foarte activă a acestei bănci.

Secția de Poliție și Pompieri nr. 10 | 1684 Boul. De Maisonneuve Ouest

Toate secțiile de poliție și cazărmile de pompieri din Montreal construite la începutul anilor 1930 sunt în stil Art Deco, inclusiv cea situată la intersecția bulevardului De Maisonneuve Vest cu strada Saint Mathieu. Proiectat de Shorey și Richie, edificiul din piatră de calcar, cu un turn specific Art Deco, a câștigat premiul I în 1931 la categoria clădiri publice a Institutului Regal de Arhitectură din Canada. Astăzi, aici încă se află o stație de pompieri ce deservește cartierul istoric Shaughnessy Village.

Universitatea din Montreal | 2900 Boul. Edouard Montpetit

Construit între 1924 și 1942, Pavilionul principal al Universității din Montreal este ultima mare lucrare finalizată la Montreal în stilul Art Deco. A fost proiectat de veneratul arhitect Ernest Cormier, care și-a pus amprenta pe aproximativ 50 de clădiri în timpul ilustrei sale cariere.