Planul actual al autorităților provinciale de relaxare a măsurilor restrictive și redeschidere a economiei ar putea duce la o creștere rapidă a deceselor și spitalizărilor în regiunea Montrealului, potrivit celor mai recente modele predictive publicate de Institutul de sănătate publică din Quebec (INSPQ).

Cu redeschiderea școlilor primare și a unor sectoare ale economiei prevăzută până pe 25 mai, INSPQ avertizează că până în iulie, numărul deceselor ar putea ajunge în regiunea metropolitană Montreal la 150 pe zi. Această cifră nu ia în considerare decesele din centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD).

Scopul raportului (Stratégies de déconfinement au Québec: projections), întocmit de experți de la INSPQ și Université Laval, este acela de a prezice evoluția potențială a epidemiei în regiunea metropolitană Montreal, cu și fără relaxarea măsurilor restrictive, precum și impactul potențial al strategiilor de redeschidere a economiei și școlilor anunțate de guvern pentru zona Montreal și restul provinciei. Cercetătorii au inclus în Grand Montréal următoarele regiuni: Montreal, Laval, Montérégie, Laurentides și Lanaudière.

Raportul include două scenarii – unul optimist și unul pesimist – care redau imagini foarte diferite, fie cu o scădere a cazurilor, fie cu o creștere rapidă. Contrastul dintre aceste scenarii este dat de imprevizibilitatea virusului. 

Astfel, pentru regiunea montrealeză, dacă nu se relaxează măsurile restrictive, traiectoria epidemiei rămâne dificil de determinat. Calibrarea modelului prezice, de 6 ori din 10, că spitalizările și decesele vor continua să crească și de 4 ori din 10 că vor atinge un platou în mai, pentru ca apoi, încet, să înceapă să se diminueze.

Dacă planul de ieșire din izolare este urmat, considerând condițiile epidemiologice actuale, acesta ar putea duce la o creștere rapidă a numărului de cazuri și decese.

Impactul potențial al relaxării măsurilor de distanțare socială

Comparație între regiunea Montrealului și celelalte regiuni ale provinciei

O relaxare a măsurilor de distanțare ar putea duce la o creștere substanțială a numărului de decese pe zi la Montreal, în vreme ce în celelalte regiuni creșterea ar fi mult mai mică. Aceste predicții nu țin cont de strategiile de accelerare a numărului de teste efectuate și de identificare a contactelor celor declarați pozitiv (în curs de desfășurare).

Pentru celelalte regiuni ale Quebecului, dacă măsurile restrictive sunt menținute, calibrarea modelului prezice, de 9,7 ori din 10, o reducere a internărilor în spital și deceselor. Dacă aceste măsuri se relaxează, circa 20% din predicții produc un scenariu în care spitalizările și decesele ar putea crește lent, însă această creștere ar rămâne una relativ slabă.

INSPQ atrage atenția asupra faptului că aceste predicții trebuie interpretate ținând cont de marea incertitudine privind comportamentele de distanțare fizică ale populației odată cu întoarcerea la lucru, la școală și cu ieșirea din autoizolare.

CITIȚI ȘI:

Montreal, epicentrul epidemiei în Canada. Când trebuie să sunăm la 1 877 644-4545 pentru a face un test de depistare COVID-19?
Quebec: 11,600 de lucrători din sistemul de sănătate sunt absenți. Redeschiderea magazinelor, școlilor și grădinițelor, amânată cu încă o săptămână la Montreal
INSPQ: Proiecții ale impactului reluării treptate a activităților economice și sociale în Quebec