O cercetare publicată în aprilie pune la îndoială utilizarea medicamentelor antivirale dezvoltate împotriva HIV – virusul care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) – ca tratament împotriva coronavirusului. Bazându-se pe metoda grupului de control, studiul a ajuns la concluzia că nici combinația lopinavir/ritonavir, nici umifenovirul (cunoscut ca arbidol, un medicament antiviral utilizat în Rusia și China împotriva influenzei) nu au ameliorat rezultatele clinice ale pacienților cu forme ușoare sau moderate de COVID-19. Studiul a analizat 86 de pacienți în astfel de situații; 34 au fost tratați cu combinația de lopinavir/ritonavir, 35 cu arbidol, iar 17 nu au primit niciun medicament. Pacienții din cele trei grupe au afișat rezultate similare atât după 7 zile, cât și după 14.
Un alt studiu randomizat, controlat, condus pe 199 pacienți spitalizați cu o formă severă de COVID-19 întărește concluzia că lopinavirul și ritonavirul nu oferă niciun beneficiu în aceste cazuri față de o îngrijire standard. Rata mortalității la 28 de zile a fost similară în ambele grupuri (99 dintre pacienți au primit cele două antivirale, 100 au primit îngrijiri standard). Tratamentul cu lopinavir-ritonavir a fost oprit mai devreme la 13 pacienți din cauza efectelor adverse. Studiul a fost publicat în data de 7 mai în New England Journal of Medicine.
Combinația lopinavir/ritonavir s-a folosit în faza inițială a epidemiei în unele țări, deoarece se știa din 2004 că acesta funcționează in vitro împotriva coronavirusului care provoacă SARS. În plus, este un tratament disponibil pe scară largă și putea fi prescris imediat.
În prezent, nu există vreun tratament dovedit a fi eficace împotriva formelor severe de infecție cu SARS-CoV-2.
Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.