Montrealul oferă vara o multitudine de activități și evenimente gratuite. Iată mai jos câteva dintre ele.

Pătrundeți în universul captivant al artistei japoneze Yayoi Kusama

Începând din 6 iulie și până în ianuarie 2023, lucrările captivante și hipnotizante ale artistei contemporane japoneze Yayoi Kusama pot fi admirate la Fundația PHI (451 Rue Saint-Jean, Montreal, H2Y 2R5). Intitulată „Dancing Lights That Flew Up To The Universe”, expoziția are darul de a face privitorul să trăiască o întreagă gamă de emoții.

Yayoi Kusama este o artistă multidisciplinară care a lăsat o amprentă profundă în arta contemporană, continuând să o influențeze puternic. Lucrările sale, ce îmbină pictura, sculptura, filmul, instalațiile și multe altele, au fost prezentate în cele mai mari muzee ale lumii și au consacrat-o ca pe una din cele mai cele populare figuri artistice contemporane.

Expoziția în curs de desfășurare la Montreal – prima expoziție individuală a lui Yayoi Kusama în Quebec – explorează colosala sa carieră, oferind publicului ocazia ca prin diferite tablouri, o sală de oglinzi, o selecție de picturi flamboaiante și o instalație de becuri suspendate, să înțeleagă profunzimea spirituală a acestei artiste japoneze.

Expoziția este gratuită și accesibilă tuturor, însă trebuie să vă rezervați ziua și ora la www.phi.ca.

Celebrați comunitatea 2SLGBTQIA+

FOTO: Fierté Montréal / Montreal Pride.

Duminică, 7 august, dată la care se încheie Festivalul Fierté Montréal, are loc faimoasa paradă Fierté. Parada începe pe bulevardul René-Lévesque, între străzile Metcalfe și Alexandre DeSève, la ora 13:00, și merge până în Village.

Vizitați parcurile naturale de pe Insula Montrealului

FOTO: Balise Québec.

În această vară, în parteneriat cu Primăria Montrealului, Navette Nature oferă transport gratuit către trei parcuri naturale: Parc-nature de la Pointe-aux-Prairies, Parc-nature du Bois-de-Liesse și Parc-nature du Cap-Saint-Jacques, care, având o suprafață de 330 de hectare, este și cel mai mare din Montreal. Plajă, fermă ecologică, drumeții (7 km), fatbike (6,5 km), clădiri istorice precum Maison Thomas-Brunet și Château Gohier – iată câteva din atracțiile acestui parc natural.

Mai multe detalii privind activitățile speciale din aceste parcuri și rezervări de bilete la: www.navettenature.com.

Asistați la o prezentare istorică în Vechiul Port

Până pe 4 septembrie, trupele de Anciens Militaires de Montréal oferă publicului o experiență unică legată de istoria Montrealului. Îmbrăcați în uniforme de la Compagnie franche de la Marine și de la regimentul 78 Fraser Highlanders, foștii militari vă vor face să retrăiți istoria orașului în ritmul secolului al XVIII-lea, cu mu-zică și dansuri scoțiene și demonstrații cu arme de foc specifice epocii.

Demonstrațiile au loc la ora 11:00 de miercuri până duminică, în Parc Bonsecours (lângă Grande Roue de Montréal), iar sâmbăta și duminica de la ora 14:30, pe micul pod din Parc linéaire de la Commune.     

Mai multe detalii la: www.vieuxportdemontreal.com/evenements.

La plajă în Vechiul Port

Și anul acesta, accesul la Plage de l’Horloge este gratuit. Plaja este deschisă până pe 5 septembrie, de luni până miercuri de la 11:00 la 19:00 și de joi până duminică de la 11:00 la 21:00. În serile cu artificii, plaja este deschisă până la ora 23:00. Festivalul de artificii se încheie pe 6 august.

Mergeți la Serile de cabaret de la Jardins Gamelin

În fiecare seară de marți din luna august, Jardins Gamelin oferă publicului seri de cabaret în Place Émile-Gamelin (Quartier des spectacles, metrou Berri-UQAM). În program: spectacole și tot felul de numere acrobatice, de la fantezie la aventură. Spectacolele încep la ora 20:00 și sunt gratuite și deschise tuturor.

Mai multe despre programul serilor de cabaret aici.

Vizitați muzeele montrealeze

Începând din 2018, mai multe muzee oferă acces gratuit în prima duminică a fiecărei luni – și nu doar la Montreal, ci peste tot în provincie! În plus, fiecare muzeu are propriile sale inițiative pentru a lărgi accesul la cultură, mai ales al copiilor și tinerilor:

Musée McCord: intrare gratuită pentru copii (maxim 17 ani) în permanență și pentru publicul larg în fiecare miercuri de la ora 17:00 (la anumite expoziții).

Musée des beaux-arts de Montréal: intrarea la toate expozițiile este gratuită pentru copii și tineri până în 20 de ani.

Centre Canadien d’Architecture: gratuit în fiecare joi de la ora 17:30 și gratuit pentru copii și studenți în permanență.

Musée Pointe-à-Callière: copiii până în 4 ani intră gratuit oricând, iar orice persoană beneficiază de gratuitate de ziua sa de naștere.

Musée d’art contemporain de Montréal: gratuit pentru copii și tineri până în 18 ani și pentru persoanele cu handicap.