Cazurile de COVID-19 se înmulțesc iarăși, peste tot în lume, în vreme ce o nouă variantă Omicron, numită BA.2.75, îngrijorează din ce în ce mai mult oamenii de știință. O nouă campanie de vaccinare este foarte probabilă în această toamnă, însă numeroase întrebări persistă asupra felului în care virusul va evolua și a protecției pe care o nouă doză ar trebui să o ofere.

Mai multe companii farmaceutice sunt pe cale să dezvolte noi formule ale vaccinului împotriva COVID-19, care să țină cont de varianta Omicron. Se discută de un vaccin bivalent, care să stopeze o nouă creștere masivă de cazuri pe măsură ce sezonul de gripă își va face apariția, ușurând astfel presiunea pe sistemele de sănătate fragilizate de mai bine de doi ani de pandemie.

Așa cum se arată într-un articol pe tema vaccinurilor bivalente publicat de CBC.ca, Comitetul național de consultare privind imunizarea (National Advisory Committee on Immunization – NACI) a făcut publice la începutul lunii iulie o serie de recomandării interimare privind vaccinarea împotriva COVID-19 din această toamnă, destinate în special vârstnicilor și celor care sunt la risc de a face o formă severă a bolii. NACI a amintit că deși protecția vaccinului împotriva formelor simptomatice de COVID-19 scade în timp, cea împotriva formelor severe se menține mai mult.

Comitetul nu a vorbit de o formulă anume a vaccinurilor, însă a menționat că existența unui vaccin bivalent ar putea încuraja mai multe persoane să se vaccineze. În Statele Unite însă experții care avizează FDA (Food and Drug Administration) au afirmat că boosterele din această toamnă ar trebui să includă și o versiune a variantei Omicron.

Ce sunt, așadar, vaccinurile bivalente?

Vaccinurile disponibile în prezent sunt monovalente, adică adaptate exclusiv virusului original. Vaccinurile anti-COVID-19 aflate acum în dezvoltare vizează mutații specifice ale proteinei spike, observate atât în tulpina veche, cât și în noua tulpină Omicron, cea care a dat naștere mai multor subvariante ce determină majoritatea infecțiilor la ora actuală.

Mai pe scurt, vaccinurile bivalente sunt alcătuite din secvența „originală” de ARN mesager (ARNm) și din noua secvență.

Principiul nu este nou, ci unul deja bine stabilit cu vaccinul antigripal, care conține în general trei sau patru variante diferite. Aceasta deoarece vaccinurile bazate pe ARN sunt ușor de combinat. În teorie, potrivit specialiștilor, am putea avea vaccinuri care să vizeze chiar și zece variante ale coronavirusului. Și cu cât sunt mai multe variante incluse, cu atât protecția este mai largă.

Dificultatea, la fel ca și cu vaccinul antigripal, este de a obține un produs eficace chiar și pentru variante viitoare, care încă nu există. De aceea cu cât sunt mai multe tulpini incluse într-un vaccin, cu atât se poate presupune că protecția, inclusiv asupra tulpinilor ce vor apărea ulterior, va fi mai largă.

Atât Pfizer Canada, cât și Moderna Canada, au declarat, potrivit CBC.ca, că platformele lor ARNm permit actualizări rapide pentru a ține cont de noi variante, dacă este necesar. Dar este foarte posibil ca boosterele bivalente să ofere o protecție largă împotriva mai multor tulpini, chiar și împotriva celor contra cărora nu au fost special concepute.

Ce fac vaccinurile bivalente?

Datele științifice disponibile la ora actuală arată că aceste vaccinuri pot crește nivelurile de anticorpi mai mult decât dozele precedente. Dar cum anume s-ar traduce acest lucru rămâne deocamdată sub semnul incertitudinii. Este mai lungă protecția împotriva formelor simptomatice de COVID-19 în cazul vaccinurilor bivalente? Oferă ele o și mai bună protecție împotriva spitalizărilor? Efectele lor se vor estompa în timp?

Încă nu avem date clinice precise în acest sens, însă oamenii de știință sunt de părere că aceste vaccinuri vor extinde beneficiile pentru infecțiile simptomatice până la zece săptămâni, dar că se vor comporta similar cu vaccinurile actuale: anticorpii produși se vor diminua în timp, oamenii putând fi infectați din nou.

Când ar putea fi disponibile aceste tipuri de vaccinuri?

Moderna a depus deja, în 30 iunie, o cerere de aprobare la Santé Canada pentru vaccinul său bivalent ce vizează și varianta Omicron. Compania speră ca la începutul toamnei să obțină aprobarea din partea instituției federale.

Pfizer intenționează, de asemenea, să solicite aprobarea pentru un alt vaccin COVID-19 care să includă Omicron cu subvariantele sale.

Pe viitor însă oamenii de știință speră să dezvolte un vaccin fără injecţie – un vaccin intranazal. Acest tip de vaccin, fără ac, se anunță a fi foarte promițător, căci vizează sistemul imunitar mucos, lucru ce ar putea permite o mai bună prevenire a infectărilor.

În același timp, se fac eforturi pentru crearea unor vaccinuri pan-corona, care să genere protecție împotriva mai multor tipuri de coronavirusuri, nu doar SARS-CoV-2.