Pe 3 octombrie vor avea loc noi alegeri în Quebec. Potrivit unui sondaj de opinie condus de Angus Reid, Coalition Avenir Québec (CAQ), actualul partid de guvernământ, se află în fruntea intențiilor de vot, în condițiile în care costul vieții și sistemul de sănătate constituie principalele preocupări ale quebechezilor.

Principalele priorități ale quebechezilor la ora actuală

Actualul mandat al CAQ, câștigat în toamna lui 2018, a fost dominat de pandemia de COVID-19. Acum însă, deși un nou val, al șaptelea, se conturează deja, prioritățile populației se îndreaptă către alte chestiuni arzătoare: inflația, costul vieții și sistemul de sănătate, așa cum relevă un nou sondaj Angus Reid.

Astfel, trei din cinci respondenți au identificat aceste două probleme ca fiind cele mai importante, mult înaintea mediului și schimbărilor climatice. În ceea ce privește răspunsul guvernului la COVID-19, doar 5% din populația provinciei consideră acest lucru ca fiind o prioritate importantă.

Iată, în ordine, primele cinci chestiuni ce captează cel mai mult atenția quebechezilor în această perioadă pre-electorală: costul vieții și inflația (62% dintre respondenți), sistemul de sănătate (58%), mediul/schimbările climatice (32%), îngrijirile acordate persoanelor în vârstă (27%) și accesul la locuințe abordabile (26%).

Guvernarea CAQ, evaluată ca fiind slabă în raport cu aceste priorități

Cel puțin trei quebechezi din cinci sunt de părere că actualul guvern nu face o treabă bună în privința celor cinci priorități enumerate mai sus. Mai precis, șapte respondenți din zece (69%) afirmă că rezultatele guvernul condus de François Legault în privința sănătății și costului vieții sunt slabe. 59% sunt critici privind abordarea schimbărilor climatice și a mediului, iar 73% și respectiv 75% dau o notă proastă guvernului în privința îngrijirilor acordate bătrânilor și accesului la o locuință abordabilă.

Totuși, CAQ stă cel mai bine în intențiile de vot

Două lucruri pozitive pentru CAQ se desprind din acest sondaj. Primul este faptul că o majoritate a populației (52%) consideră ca a gestionat foarte bine economia. La nivel canadian, doar guvernul din Saskatchewan obține un scor mai ridicat în această privință (53%).

Economia și crearea de noi locuri de muncă se situează pe locul șase în topul priorităților quebechezilor (22%), înaintea educației (21%) și a deficitului/cheltuielilor guvernamentale (14%).

În privința deficitului, la sfârșitul lunii iunie, guvernul a anunțat că pentru 2021-2022, deficitul prevăzut în bugetul din martie a.c. la 7,4 miliarde de dolari este în realitate mult mai redus, de 294 milioane de dolari. Motivul: o relansare a economiei quebecheze mult mai puternică decât estimările inițiale, care a dus la o creștere majoră a veniturilor din sursă proprie ale guvernului. De menționat că în 2020-2021, pe fondul pandemiei, deficitul Quebecului s-a situat la 10,8 miliarde de dolari.

Al doilea lucru pozitiv pentru partidul condus de François Legault este faptul că deși criticile la adresa sa se înmulțesc, CAQ reușește să mențină un avans considerabil, de 16%, în intențiile de vot. Mai bine de un respondent din trei (35%) afirmă că dacă mâine ar avea loc alegerile, ar vota pentru partidul aflat în acest moment la putere, comparativ cu 19% pentru Partidul conservator și 18% pentru liberali.

Atât liberalii, cât și conservatorii și-au manifestat opoziția vizavi de recent adoptata Lege 96 – este vorba de legea care reformează La Charte de la langue française și care stabilește noi exigențe privind folosirea francezei la locul de muncă, în mediul de afaceri și în sistemul de educație.

Potrivit sondajului Angus Reid (și nu numai) o majoritate a populației (56%) este de acord cu această măsură legislativă, contra 44% care se opun. 90% dintre potențialii alegători liberali și 72% dintre cei care intenționează să-i susțină pe conservatori se înscriu în rândurile celor ce contestă această lege.

Sprijinul pentru Partidul Conservator din Quebec este concentrat în rândul bărbaților sub 55 de ani, fiind principala opțiune politică atât a celor cu vârste între 18 și 34 de ani, cât și a celor între 35 și 54 de ani. CAQ deține însă un avantaj important atât în rândul bărbaților peste 55 de ani, cât și al femeilor peste 35 de ani.

CAQ conduce cu o marjă confortabilă în cea mai mare parte a provinciei, deși Partidul liberal este mai puternic în zona metropolitană a Montrealului, iar conservatorii sunt competitivi în capitală și în jurul ei.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 13 iunie 2022, pe un eșantion aleatoriu reprezentativ de 1211 adulți din Quebec. Cu titlu de exemplu, un eșantion probabilist de această dimensiune ar avea o marjă de eroare de +/- 2,5%, de 19 ori din 20.

CITIȚI ȘI:

Politică provincială: Ce spun sondajele în acest început de an electoral?