Pentru prima oară în cei 375 de ani de existență ai Montrealului, Primăria orașului va fi condusă de o femeie.

Valérie Plante, din partea formațiunii politice Projet Montréal, a câștigat alegerile cu 51,36% din voturi. După înfrângere, Denis Coderre, fostul primar, și-a anunțat retragerea din politica municipală.

În Consiliul municipal, Projet Montréal a reușit să obțină 34 de locuri, Echipa Denis Coderre 25 iar alte formațiuni politice și independenții 6 locuri.

Rata de participare la vot a fost similară celei de acum patru ani, de 42,46%. În 2013, participarea la alegerile locale în Montreal s-a situat la 43,32%. Denis Coderre a câștigat atunci cu 32,15% din voturile exprimate, Echipa Coderre obținând o majoritate de locuri, 36, în Consiliul municipal.

Projet Montréal a avut pe listele sale două candidate de origine română pentru posturi de consilier municipal: Magda Popeanu în districtul Côte-des-Neiges și Irina Maria Grecu în districtul Snowdon. Cursa în Snowdon a fost foarte strânsă, Irina Maria Grecu reușind să strângă peste 2.200 de voturi (33,42%), însă nu suficient pentru a-l învinge pe Marvin Rotrand (Coalition Montréal), consilierul cu cea mai îndelungată prezență în Consiliul Municipal – neîntrerupt din 1982.

În Côte-des-Neiges însă, Magda Popeanu a câștigat confortabil, cu 54,60%, la o distanță de aproape 1.200 de voturi de rivala sa din partea Echipei Denis Coderre, Tiffany Callender.

În Laval, Jean-Claude Gobé, șeful formațiunii politice Action Laval, a pierdut în fața lui Marc Demers, reales pentru încă un mandat de patru ani. Action Laval este partidul municipal care a confirmat cei mai mulți candidați de origine română pe post de consilieri municipali: Vania Atudorei în districtul Laval-des-Rapides, Julius Bute în districtul Concorde Bois-de-Boulogne și Bianca Bozsodi în Marc-Aurèle-Fortin. Din păcate, niciunul dintre aceștia nu a reușit să câștige cursa electorală la care a participat. Iată rezultatele: Vania Atudorei – 8,09%, Julius Bute – 10,87%, Bianca Bozsodi – 11,02%

Tot în Laval, Cristian Bucur, candidat în districtul Marigot din partea Alliance des conseillers autonomes, a obținut 1,93% din voturi, nereușind deci să devină consilier municipal în acest district.

În Rive-Sud, în Ville St-Lambert, candidata independentă Gabriela Stamate, care s-a prezentat în districtul 5 pentru postul de consilier municipal, a recoltat 13,0% din sufragii. Cursa în acest district s-a decis pe 24 de voturi – atât îl separă pe câștigător, Loïc Blancquaret, de următorul candidat. Distanța în voturi între Gabriela Stamate și Loïc Blancquaret este și ea mică, de doar 118 de voturi.

Așadar, dintre cei șapte români care s-au prezentat candidați la aceste alegeri municipale în Quebec, doar Magda Popeanu a reușit să câștige cursa electorală, fiind realeasă pentru postul de consilier municipal, în districtul Côte-des-Neiges din Montreal. Din 2005 Magda Popeanu s-a implicat în susținerea politică a Projet Montréal, fiind candidată de patru ori pentru acest partid politic progresist și președinta lui între 2006 și 2010. Din 2013 s-a consacrat mandatului de consilier municipal, pe care îl va avea pentru încă patru ani.