Sâmbătă, 1 septembrie, ora 11.30, virtuozul Alexandru Șura va susține un recital la țambal în Sala Piano Nobile de la Place des Arts.

Concertul este organizat de Orchestra Simfonică din Montreal (OSM), în cadrul festivalului său anual Virée Classique. Anul acesta, tânărul instrumentist originar din Republica Moldova a fost invitat pentru a prezenta țambalul publicului montrealez, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale, popular în spațiul românesc și țările Europei de Est, dar mai puțin cunoscut aici, în Canada. Cu un diapazon apropiat pianului, țambalul este adesea considerat un instrument magic, căci el poate interpreta orice gen de muzică – clasică, jazz, ușoară sau folclor.

Pentru acest concert, apt intitulat „Le roi du cymbalum”, Alexandru Șura va interpreta șase numere: suita Barbu Lăutarul, suita Klezmer, suita Oltenia, suita Ungurească, variațiuni pe tema cântecului La cules de cucuruz al lui Toni Iordache, precum și compozițiile Ardeal, Breaza și Căruța poștei semnate de Grigoraș Dinicu. Cu excepția ultimelor piese menționate, muzica din acest concert este folclorică, specifică zonelor unde este utilizat țambalul.

Alexandru Șura va fi acompaniat de alți trei muzicieni români: Veronica Ungureanu – vioară, Roman Manolache – contrabas, Dumitru Beșleagă – cobză.

Prețul unui bilet este 25.29$/adult, 11,50$/copii și se poate achiziționa pe site-ul Place des Arts sau pe cel al OSM.

Născut în anul 1980, la Chișinău, talentatul Alexandru Șura a absolvit Academia de muzică, teatru și arte plastice din capitala Republicii Moldova, cu o specializare în interpretare instrumentală la țambal. La Montreal el a obținut un bacalaureat în compoziție muzicală, cu o specializare în jazz.

A câștigat de-a lungul carierei numeroase premii la festivaluri și concursuri naționale și internaționale în Republica Moldova, România și Rusia și a concertat în peste 20 de țări. A cântat, ca solist invitat, cu numeroase orchestre, precum Orchestra Simfonică a Universității din Montreal (2010), Orchestre symphonique des musiciens du monde (Montreal, 2011), Orchestra de cameră Nouvelle Génération (Montreal, 2012 și 2016), Orchestra filarmonică din Gorzow (Polonia, 2016), a participat la Festivalul internațional de jazz de la Montreal ca invitat al grupului Trigon (2008) și al trioului Michel Donato (2009), iar anul acesta a susținut zece concerte cu Opera Canadiană la Toronto.