Virtuozul muzician originar din Republica Moldova, supranumit „Le roi du cymbalum” (Regele țambalului), a lansat recent un nou album alături de Orchestra Nouvelle Génération, intitulat Paganini cymbalumesque. Acesta este de altfel și numele unei serii de concerte susținute de Alexandru Șura în anii precedenți, care s-a bucurat de mult succes la public.

Pe lângă piese de Paganini, albumul, realizat cu sprijinul Conseil des arts du Canada, conține și compoziții de Saint-Saëns, Bizet și Grigoraș Dinicu.

Cei care doresc să-și procure acest album, îl pot contacta direct pe solist, la alexandrusura@yahoo.ca.

Alexandru Șura a absolvit Academia de muzică, teatru și arte plastice din Chișinău, cu o specializare în interpretare instrumentală la țambal. La Montreal el a obținut un bacalaureat în compoziție muzicală, cu o specializare în jazz. 

De-a lungul carierei a câștigat multiple premii la festivaluri și concursuri naționale și internaționale în Republica Moldova, România și Rusia și a concertat și susținut recitaluri în numeroase și prestigioase săli din America de Nord și Europa. A cântat, ca solist invitat, cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Universității din Montreal, Orchestre symphonique des musiciens du monde și Orchestra filarmonică din Gorzow (Polonia). Colaborarea sa cu Orchestra Nouvelle Génération a început din 2012, la un an după ce această orchestră de cameră a fost fondată.

Alexandru Șura a participat, de asemenea, la Festivalul internațional de jazz de la Montreal ca invitat al grupului Trigon (2008) și al trioului Michel Donato (2009). În 2018 a avut zece concerte cu Opera Canadiană la Toronto și un recital la Place des Arts, intitulat Le roi du cymbalum, în cadrul Festivalului Virée Classique. La ediția din 2019 a aceluiași festival, Alexandru Șura a participat la concertul de închidere, sub bagheta maestrului Kent Nagano.

În luna mai a.c., cu ocazia vizitei oficiale a președintei Maia Sandu în Canada, Alexandru Șura a fost recompensat cu titlul onorific de „Maestru în Artă” pentru activitatea sa prodigioasă în domeniul culturii și succesele remarcabile obținute.        

CITIȚI ȘI:     

Lansare de carte la Montreal: „Biochimii paralele” de Liuba Sârbu