Interzicerea s-a făcut prin decret și vizează aproximativ 1.500 de tipuri de arme de asalt.

Începând de astăzi, „nu mai este permisă vânzarea, cumpărarea, transportul, importul sau utilizarea armelor de asalt de tip militar în Canada”, a anunțat primul ministru Trudeau în cadrul unei conferințe de presă.

„Aceste arme au fost concepute doar cu un singur scop: să ucidă rapid un număr cât mai mare de oameni”, a completat premierul. Amintind o serie de atacuri armate petrecute în Canada în ultimii ani, el a afirmat că acestea „ne modelează identitatea, (…) ne pătează conștiința” și se întâmplă din ce în ce mai des.

Sunt astfel interzise arme precum:
● Ruger Mini-14, utilizată în masacrul anti-feminist de la École Polytechnique, care a avut loc la Montreal în 1989. Guvernul estimează că în prezent există 16,860 Ruger Mini-14 în circulație în Canada.

● Semiautomatul M14, care a fost utilizat în atacul din Moncton, NB, în 2014. Guvernul estimează că există 5,230 în Canada.

● Beretta CX4 Storm, armă folosită în atacul din 2006 de la Colegiul Dawson din Montreal, despre care guvernul spune că ar exista aproximativ 1,510 în circulație.

● CSA-VZ-58 pe care atacatorul de la marea Moschee din Quebec (2017) a încercat să o folosească. Potrivit estimărilor guvernamentale, 11,590 CSA-VZ-58 există în Canada.

Arme utilizate de armata canadiană. FOTO: CP/Larry MacDougal.

Pe listă se află și pușca semi-automată AR-15, folosită de cel care a ucis 50 de persoane anul trecut la o moschee din Christchurch, Noua Zeelandă. Arma a fost folosită și în numeroase împușcături în masă din Statele Unite, precum masacrele de la Sandy Hook și Las Vegas. „Nu este nevoie de o AR-15 pentru a vâna un cerb”, a menționat Trudeau.

Reamintim că la mai puțin de o lună după atacul de la Christchurch, guvernul neozeelandez condus de Jacinda Ardern a scos în afara legii cele mai multe arme automate și semiautomate, precum și componentele necesare pentru a modifica armele existente.

Primul ministru Trudeau s-a referit și la cea mai grav atac armat din istoria modernă a Canadei, care s-a soldat cu moartea a 22 de persoane în Nova Scoția, în urmă cu aproximativ o săptămână. El a prezentat această tragedie ca un apel la acțiune.

O perioadă de amnistie de doi ani, până la 30 aprilie 2022, va fi acordată proprietarilor care au cumpărat legal aceste arme. Îndată ce va fi posibil, liberalii promit să introducă un proiect de lege privind răscumpărarea lor.

Blocul Québécois și Noul Partid Democrat susțin interdicția acestor tipuri de arme. Conservatorii în schimb consideră că anunțul făcut astăzi de Trudeau este unul „încărcat ideologic”. Într-o declarație publică, Andrew Scheer, liderul PCC, a afirmat că interzicerea armelor de asalt în stil militar nu a fost niciodată considerată o cale de urmat de către conservatori. Scheer îi acuză pe liberali că au legiferat prin decret în loc să introducă un proiect de lege.

CITIȚI ȘI:

Sprijin masiv în rândul populației pentru interzicerea armelor de asalt de tip militar